Grevă generală în Spania: Mii de profesori, elevi şi părinţi au protestat faţă de reducerile bugetare - FOTO

Copii de şase ani cu pancarte pe care scria "Ce viitor ne aşteaptă?", profesori, părinţi şi liceeni s-au mobilizat marţi în Spania, pentru o zi de grevă inedită împotriva reducerilor bugetare.

499 afișări
Imaginea articolului Grevă generală în Spania: Mii de profesori, elevi şi părinţi au protestat faţă de reducerile bugetare - FOTO

Grevă generală în Spania: Mii de profesori, elevi şi părinţi au protestat faţă de reducerile bugetare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Profesori îmbrăcaţi cu tricoul verde al mişcării lor, "mareea verde", părinţi cu copii manifestau alături de liceeni şi studenţi îngrijoraţi pentru viitorul lor. Zeci de mii de protestatari au fost la Madrid, la Barcelona şi în alte oraşe precum Sevilia şi Valencia.

Toţi denunţă reducerile bugetare anunţate de Guvernul conservator, angajat într-o dificilă luptă împotriva deficitului şi care vrea să economisească trei miliarde de euro pe an în sectorul educaţiei.

În acest sens, Guvernul va autoriza mărirea taxelor de înscriere la universitate de la 1.000 de euro la o medie de 1.500 de euro şi creşterea numărului de studenţi dintr-o clasă cu 20 la sută.

Ministrul Educaţiei, José Ignacio Wert, a exclus orice revenire asupra măsurilor, afirmând că intenţionează să "continue politica de explicare" a acestora.

Dar "calitatea învăţământului public se agravează în fiecare an", apreciază Eduardo Sotoro, un profesor de matematică în vârstă de 38 de ani, care manifesta la Madrid.

Potrivit organizatorilor, la Madrid erau peste 100.000 de protestatari, în timp ce autorităţile nu au prezentat cifre. După un marş, poliţia a intervenit în cursul serii pentru a dispersa ultimele grupuri şi a procedat la trei arestări pentru tulburarea ordinii publice.

La Barcelona erau 25.000 de manifestanţi potrivit poliţiei, sau peste 150.000 conform organizatorilor.

În capitala catalană, în faţa cortegiului erau copii de şase ani cu o pancartă colorată pe care scria "Ce viitor ne aşteaptă?".

Conform sindicatelor profesorilor, greva a fost respectată în proporţie de 80 la sută, iar potrivit Ministerului Educaţiei, doar în proporţie de 22,7 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici