Greve şi manifestaţii în Grecia, împotriva restructurării sectorului public

Grevele în mai multe sectoare ale serviciului public au continuat marţi în Grecia, pentru a doua zi consecutivă, afectând în special şcoli şi spitale, o mobilizare care vizează contestarea unui vast plan guvernamental privind restructurarea sectorului public.

124 afișări
Imaginea articolului Greve şi manifestaţii în Grecia, împotriva restructurării sectorului public

Greve şi manifestaţii în Grecia, împotriva restructurării sectorului public (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În afară de profesori şi funcţionari din instituţii publice şi ministere, care sunt în grevă începând de luni, mişcarea s-a extins marţi asupra avocaţilor şi personalului din spitale.

Zeci de angajaţi ai Ministerului Dezvoltării şi principalul fond de pensii IKA, din centrul Atenei, au ocupat cladirile unde lucrează, protestând împotriva schimbărilor prevăzute de către Guvernul de coaliţie dreapta-socialişti, condus de premierul conservator Antonis Samaras.

Multe colegii şi licee din ţară erau închise din nou, în cadrul unei greve de cinci zile, lansată de sindicatul profesorilor din învăţământul secundar OLME, mişcare care a fost continuată luni, potrivit sindicatelor şi Ministerului Educaţiei.

Profesorii protestează împotriva reducerii de locuri de muncă şi a materiilor "secundare" (limbi, desen, muzică) în cadrul unei restructurări a sectorului public.

Universităţile, de asemenea, continuau să rămână închise, refuzând să-i prezinte Guvernului o listă cu angajaţii săi, care ar putea fi disponibilizaţi.

Medicii de la spitale s-au alăturat mobilizării, începând o grevă de trei zile, până joi. Sindicatul lor OENGE a îndemnat "la susţinerea spitalelor care pot fi închise" în urma unui anunţ guvernamental privind fuziunea mai multor instituţii.

Avocaţii, de asemenea, au început o grevă de două zile, protestând împotriva unei noi reglementări a profesiei, prin care este redusă remunerarea avocaţilor salariaţi.

Aceste mobilizări preced o grevă de 48 de ore care va afecta tot sectorul pubic, miercuri şi joi, la îndemnul sindicatului central Adedy.

Nemulţumirea socială a crescut în Grecia din nou, după anunţul făcut vara aceasta de către Guvern, sub presiunea troicii creditorilor internaţionali (UE-BCE-FMI), privind disponibilizarea a 12.500 de funcţionari până la sfârşitul lui septembrie şi încă 25.000 până la sfârşitul anului.

Aceşti angajaţi sunt ameninţaţi cu concedierea, dacă vor refuza să fie mutaţi pe alte posturi, după opt luni de disponibilizare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici