Grota lui Moş Crăciun din Finlanda, adăpost împotriva bombelor

  • Invazia Rusiei în Ucraina nu a prins Finlanda nepregătită.
  • Parcul tematic al lui Moş Crăciun din „oraşul său natal" este pregătit să îşi retragă spiriduşii şi să revină la funcţia sa iniţială, aceea de adăpost de urgenţă împotriva bombelor în caz de atac.
218 afișări
Imaginea articolului Grota lui Moş Crăciun din Finlanda, adăpost împotriva bombelor

Zeci de mii de oameni vizitează în fiecare an parcul lui Moş Crăciun din oraşul Rovaniemi din Laponia pentru a-l întâlni pe Moş Crăciun şi pentru a se fotografia cu el. Coridoarele subterane sunt ocupate de oficiul poştal al Moşului, şcoala de elfi, magazine de artizanat, pomi de Crăciun şi reni.

Scopul său principal, însă, este departe de a fi unul festiv, potrivit Reuters.

Sculptat într-un deal de aproximativ 50 de metri, adăpostul este echipat pentru a rezista la bombardamente sau la un atac chimic sau nuclear şi ar putea găzdui 3.600 de persoane.

Acesta dispune de paturi de camping, truse de prim ajutor şi chiar echipamente pentru a săpa un tunel de ieşire la suprafaţă în cazul în care construcţia se prăbuşeşte. Un puţ separat asigură apa, deşi oamenii ar trebui să îşi aducă propria hrană.

În timp ce majoritatea obiectelor cu tema Moş Crăciun ar trebui să fie evacuate în cazul în care adăpostul ar trebui să fie folosit, unele jucării din magazinul de cadouri ar fi păstrate pentru copiii care caută siguranţă acolo.

„În cazul unei crize, locuitorii din Rovaniemi vor fi protejaţi aici", a declarat şeful securităţii din Rovaniemi, Tapio Hietakangas, în vârstă de 54 de ani: „iar dacă vin familii şi trebuie să stea aici pentru mult timp, acesta este un loc bun dacă ne gândim la confortul copiilor".

Adăpostul lui Moş Crăciun este doar unul dintre cele aproximativ 50.000 de adăposturi construite după ce ţara nordică a cunoscut două războaie cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În mod normal, adăpostind piscine, centre sportive sau garaje pe timp de pace, această vastă reţea a devenit parte din viaţa de zi cu zi în Finlanda.

Acestea pot fi transformate în câteva ore în locuinţe de urgenţă pentru aproximativ 80% din populaţia sa de 5,5 milioane de locuitori, în cazul în care o acţiune militară depăşeşte graniţa de 1.300 km dintre Finlanda şi Rusia sau chiar în cazul unui dezastru la o centrală nucleară din Rusia.

Furnizorii privaţi sunt plătiţi de guvern pentru a menţine depozite suplimentare de alimente, combustibil şi medicamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici