Gruparea Houthi, instruită pentru atacuri în Marea Roşie de militari din Iran şi şefi ai Hezbollah

Comandanţi ai Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) din Iran şi ai grupării Hezbollah se află în Yemen, ajutând la dirijarea şi supravegherea atacurilor Houthi asupra transportului maritim din Marea Roşie, au declarat pentru Reuters patru surse regionale şi două iraniene.

561 afișări
Imaginea articolului Gruparea Houthi, instruită pentru atacuri în Marea Roşie de militari din Iran şi şefi ai Hezbollah

Iranul - care i-a înarmat, antrenat şi finanţat pe insurgenţii Houthi - şi-a intensificat livrările de arme către această grupare în urma războiului din Gaza, care a izbucnit după ce militanţii Hamas, susţinuţi de Iran, au atacat Israelul la 7 octombrie.

Teheranul a furnizat drone avansate, rachete de croazieră, rachete balistice şi rachete cu rază medie de acţiune grupării Houthi.

Comandanţii şi consilierii IRGC oferă, de asemenea, know-how, date şi sprijin în materie de informaţii pentru a determina care dintre zecile de nave care călătoresc zilnic prin Marea Roşie sunt destinate Israelului şi care constituie ţinte Houthi, au declarat sursele.

Washingtonul a arătat luna trecută că Iranul a fost profund implicat în planificarea operaţiunilor împotriva navigaţiei în Marea Roşie şi că informaţiile sale au fost esenţiale pentru a permite Houthi să atace navele.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdulsalam, a negat orice implicare a Iranului sau a Hezbollah în ajutorul pentru dirijarea atacurilor din Marea Roşie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici