Guvernul britanic le promite cetăţenilor că nu va contribui cu nimic la planul de salvare a Greciei

Guvernul de la Londra le-a dat asigurări cetăţenilor britanici că nu va contribui deloc cu fonduri la planul de asistenţă financiară pregătit de Uniunea Europeană pentru Grecia.

987 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic le promite cetăţenilor că nu va contribui cu nimic la planul de salvare a Greciei

Guvernul britanic le promite cetăţenilor că nu va contribui cu nimic la planul de salvare a Greciei

"Recunoaştem că Grecia are nevoie urgentă de finanţare temporară, pentru următoarele săptămâni, şi vom încerca să avem o abordare constructivă. Dar, după cum a comunicat de atâtea ori Ministerul Finanţelor, nu negociem principiul potrivit căruia banii contribuabililor britanici nu vor fi folosiţi în niciun plan european de asistenţă financiară", a comunicat miercuri seară Departamentul britanic al Trezoreriei, informează BBC News online.

"Tocmai pentru că am refuzat compromisurile pe această temă, Comisia Europeană propune modalităţi de a ne izola de orice risc. Din punctul nostru de vedere, aceasta este o linie roşie şi credem că mesajul nostru a fost auzit şi înţeles", a explicat un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice.

Marea Britanie nu este membră a zonei euro şi încearcă să aibă o relaţie specială cu Uniunea Europeană. Premierul conservator David Cameron a promis organizarea, până la sfârşitul anului 2017, a unui referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Liderii zonei euro au ajuns, luni dimineaţă, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 35 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în zona euro. "Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor în străinătate. Am evitat un plan de strangulare financiară şi de prăbuşire a sistemului bancar. În această bătălie dură, am reuşit să obţinem restructurarea datoriilor", a afirmat premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici