Guvernul britanic vrea să autorizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex

Guvernul britanic a anunţat marţi un proiect de lege care autorizează căsătoria civilă între persoane de acelaşi sex şi oferă posibilitatea religiilor care doresc, cu excepţia Bisericii Anglicane, majoritare în ţară, să căsătorească cupluri de persoane de acelaşi sex.

137 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic vrea să autorizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex

Guvernul britanic vrea să autorizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această "evoluţie istorică va însemna că, pentru prima dată, cupluri de acelaşi sex vor putea să se căsătorească prin ceremonii civile", relevă un document al Ministerului Culturii.

"Căsătoria va fi deschisă tuturor, potrivit propunerii noastre", a declarat ministrul Culturii Maria Miller, care intenţionează să prezinte proiectul în Parlament la începutul anului viitor.

"Eu cred că dacă două persoane doresc să îşi arate dragostea şi angajamentul reciproc, statul nu trebuie să le ridice un obstacol în cale. Aceste schimbări vor consolida căsătoria în societatea noastră", a adăugat ea, apreciind că acest proiect va permite "construirea unei societăţi mai juste pentru toţi".

Textul va permite diverselor confesiuni, cu excepţia Bisericii Anglicane, să opteze să căsătorească sau nu cupluri de persoane de acelaşi sex.

Biserica Anglicană, care beneficiază de un statut oficial în Marea Britanie, are puterea să încheie căsătorii între persoane de sex opus, în numele statului.

"Insist asupra faptului că nicio organizaţie religioasă nu va fi constrânsă să celebreze căsătorii ale unor cupluri de acelaşi sex", a subliniat ministrul. "Legea va stipula că este ilegal ca Biserica din Anglia şi Biserica din Ţara Galilor (Biserica Anglicană) să căsătorească cupluri de acelaşi sex", a adăuugat ea.

La fel ca Biserica Anglicană, Biserica Catolică se opune căsătoriei între homosexuali. Însă alte religii, ca cea a quakerilor, dar şi anumite curente liberale ale iudaismului sunt deschise căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici