Guvernul bulgar este îngrijorat de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei

Guvernul bulgar este îngrijorat de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, în timp ce vârsta medie a atins 42,7 ani în 2011 în Bulgaria, faţă de 40,4 ani în 2001, potrivit unui raport publicat miercuri.

219 afișări
Imaginea articolului Guvernul bulgar este îngrijorat de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei

Guvernul bulgar este îngrijorat de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Treizeci la sută din populaţia Bulgariei va avea o vârstă de 65 de ani sau mai mult în 2050, potrivit previziunilor Institutului pentru statistici citat de Guvern. "Aceasta va avea consecinţe extrem de grave (...) şi o presiune asupra finanţelor publice", a explicat Guvernul într-un comunicat.

Numărul bulgarilor în vârstă de cel puţin 15 ani a scăzut la 13,2% în 2011, faţă de 15,3% în 2001. În schimb, proporţia populaţiei de peste 65 de ani s-a majorat de la 16,8% în 2011 la 18,5% în 2011, potrivit unui raport al Ministerului pentru Politici Sociale.

În 2001, sute de persoane care se pensionau erau înlocuite de către altele 124 nou angajate. În 2011, doar 70 de tineri pot înlocui sute de persoane pensionate.

Rata mortalităţii infantile - 9,4 din 1.000 în 2010 - este de două-trei ori mai mare în Bulgaria decât în alte state ale UE, cu excepţia României, precizează raportul.

Pentru a menţine o populaţie de şapte milioane de locuitori în 2030, Guvernul preconizează să adopte măsuri în vederea ameliorării sănătăţii publice, încurajării natalităţii şi angajării tinerilor.

Bulgaria are în prezent 7,36 milioane de locuitori, potrivit ultimului recensământ făcut în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici