Guvernul interimar ceh îşi prezintă demisia

Premierul ceh în exerciţiu, Jan Fischer, i-a prezentat vineri, la Praga preşedintelui Vaclav Klaus demisia Cabinetului său interimar, la o zi de la sesiunea inaugurală a noii Camere inferioare formate în urma alegerilor legislative din 28-29 mai.

12 afișări
Imaginea articolului Guvernul interimar ceh îşi prezintă demisia

Guvernul interimar ceh îşi prezintă demisia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Klaus a acceptat imediat această demisie şi i-a cerut Cabinetului în exerciţiu să renunţe la activităţile curente până la nominalizarea unui nou Guvern.

"Format într-o situaţie complicată, acest Guvern şi-a îndeplinit misiunea în perioada preşedinţiei cehe a UE, ca şi în timpul crizei economice", a constat şeful statului ceh.

Cabinetul lui Fischer, fost şef al biroului de statistică, a fost instalat în mai 2009, după căderea Guvernului de centru-dreapta condus de liberalul Mirek Topolanek.

Cabinetul Topolanek al partidului de dreapta ODS a fost înlăturat de la putere în timpul preşedinţiei cehe a UE, în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de partidul social-democrat CSSD.

CSSD a câştigat alegerile la sfârşitul lui mai, dar nu a reuşit să formeze o coaliţie.

La începutul lui iunie, Klaus l-a desemnat pe Petr Necas, liderul ODS, să desfăşoare negocieri în vederea formării unui viitor Guvern de coaliţie de centru-dreapta.

ODS, un alt partid de dreapta, TOP 09, şi formaţiunea de centru Afaceri Publice (VV) dispun împreună de o majoritate confortabilă de 118 mandate din totalul de 200 ale Camerei inferioare.

Aceste trei partide s-au înţeles deja asupra unui proiect de coaliţie în scopul formării unui "guvern cu responsabilitate bugetară şi respect faţă de lege".

Joi, Miroslava Nemcova (ODS) a fost nominalizată în funcţia de preşedinte al Camerei inferioare în cadrul sesiunii constitutive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici