Guvernul kurd anunţă că deţine probe că SI a folosit armament chimic

Guvernul kurd din Irak a anunţat sâmbătă seara că deţine probe, analizate de către un laborator independent, care confirmă că gruparea Statul Islamic (SI) a folosit armament chimic împotriva luptătorilor peshmerga, relatează AP.

322 afișări
Imaginea articolului Guvernul kurd anunţă că deţine probe că SI a folosit armament chimic

Guvernul kurd anunţă că deţine probe că SI a folosit armament chimic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În presupusul atac cu armament chimic a fost utilizat clor în stare gazoasă, într-un atac cu maşină-capcană comis pe 23 ianuarie în nordul Irakului, afirmă Consiliul pentru Securitate al regiunii Kurdistan într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Consiliul precizează că atacul a fost comis pe un drum care leagă Mosulul, al doilea cel mai important oraş din ţară, de frontiera siriană, în timp ce forţe pershmerga luptau să preia controlul asupra unei linii vitale de aprovizionare folosite de către militanţi sunniţi.

Kurzii anunţă că probele au fost analizate de către un laborator, pe care nu îl numesc, dintr-o ţară care face parte din coaliţia împotriva SI pe care nu o precizează, subliniind că laboratorul a găsit urme de clor.

De asemenea, kurzii au precizat pentru AP că zeci de luptători peshmerga au primit îngrijiri medicale din cauza "unor ameţeli, stări de vomă şi slăbiciune" survenite după atac.

"Faptul că SI se bazează pe astfel de tactici demonstrează că (această grupare) a pierdut prim-planul şi recurge la măsuri disperate", a anunţat Guvernul kurd într-un comunicat.

Gruparea sunnită Stat Islamic este suspectată că a mai folosit clor în atacuri pe care le-a comis anterior, atât în Irak, cât şi în Siria.

În octombrie 2014, Ministerul irakian al Apărării a confirmat un atac chimic comis de această grupare la jumătatea lunii septembrie a aceluiaşi an. Potrivit Ministerului Apărării, 11 poliţişti irakieni au fost spitalizaţi la jumătatea lunii septembrie cu simptome de intoxicare cu clor după un incident petrecut în apropiere de Bagdad.

Clorul este comercializat legal în Irak, dar utilizarea acestei substanţe intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei privind armamentul chimic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici