Guvernul libian cere comunităţii internaţionale arme pentru a lupta împotriva miliţiilor

Guvernul libian recunoscut de comunitatea internaţională a cerut arme pentru a lupta împotriva miliţiilor, în cursul unei reuniuni a Ligii Arabe la Cairo, în condiţiile în care ţara se confruntă cu violenţe şi cu lupte pentru putere.

136 afișări
Imaginea articolului Guvernul libian cere comunităţii internaţionale arme pentru a lupta împotriva miliţiilor

Guvernul libian cere comunităţii internaţionale arme pentru a lupta împotriva miliţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cerem comunităţii internaţionale să îşi asume responsabilităţile legale şi morale şi să înarmeze fără întârziere armata libiană, pentru a-şi putea îndeplini misiunea naţională", a declarat reprezentantul Libiei pe lângă Liga Arabă, Achour Bou Rached, în deschiderea acestei reuniuni de urgenţă a reprezentanţilor permanenţi.

Libia a fost cuprinsă de haos după înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi, după opt luni de conflict, în 2011, iar autorităţile nu reuşesc să controleze zecile de miliţii formate de foşti insurgenţi, care fac legea în absenţa unei armate şi unei poliţii bine antrenate.

Controlată de miliţii, ţara este condusă de două Parlamente şi două Guverne rivale, unul apropiat miliţiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) şi celălalt recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tobruk, în apropiere de frontiera cu Egiptul.

"Cu cât victoria militară împotriva miliţiilor brutale întârzie, cu atât va creşte expansiunea lor şi vor scădea şansele unei soluţii politice la criză", a avertizat Rached.

Guvernul libian recunoscut de comunitatea internaţională şi-a anunţat de asemenea luni decizia de a interzice accesul pe teritoriul său al cetăţenilor sirieni, palestinieni şi sudanezi, afirmând că unii dintre ei "sunt implicaţi alături de grupări teroriste în atacuri împotriva armatei şi forţelor de poliţie".

Duminică, doi membri ai echipajului unui petrolier, un grec şi un român, au fost ucişi într-un atac aerian al forţelor armate libiene asupra navei lor, considerată "suspectă", la intrarea în portul Derna (est).

Autorităţile au afirmat că echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi percheziţionat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici