Guvernul sirian REFUZĂ publicarea unui raport parţial al ONU privind analizele chimice

Guvernul sirian refuză publicarea unui raport parţial privind o eventuală folosire a armelor chimice lângă Damasc, care ar putea fi făcut imediat după încheierea misiunii inspectorilor ONU în Siria, a anunţat vineri televiziunea oficială siriană, citându-l pe ministrul de Externe.

462 afișări
Imaginea articolului Guvernul sirian REFUZĂ publicarea unui raport parţial al ONU privind analizele chimice

Guvernul sirian REFUZĂ publicarea unui raport parţial al ONU privind analizele chimice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În cursul unei discuţii telefonice cu secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon, ministrul Walid Moualllem a declarat că "Siria refuză ca Secretariatul General al ONU să publice vreun raport înainte ca misiunea să-şi încheie lucrările şi de a fi cunoscute rezultatele analizelor probelor colectate", a informat postul de televiziune oficial sirian.

Analizele, care vor fi efectuate în laboratoare europene, vor necesita săptămâni de muncă, a precizat ONU.

Şeful diplomaţiei siriene a cerut ca "misiunea să ancheteze şi în locuri unde militarii sirieni au fost expuşi gazelor toxice", despre care Damascul oferă asigurări că au fost folosite de către rebeli. "Guvernul sirian a solicitat Secretariatului General să ancheteze în aceste locuri", a adăugat ministrul, citat de postul de televiziune de stat.

Experţii ONU au mers la Mouadamiyat Al-Sham, în periferia de vest a Damascului, şi în Ghouta de Est, la est de capitala Siriei, locurile unor presupuse atacuri cu arme chimice, pe 21 august, pe care opoziţia şi ţările occidentale le atribuie regimului sirian.

La rândul său, Damascul i-a acuzat pe rebeli că au recurs la gaze toxice, pe 24 august, la Jobar, la periferia Damascului, pentru a respinge o ofensivă a armatei.

În timp ce ministrul sirian a întrebat de ce misiunea se retrage, Ban "a oferit asigurări că inspectorii vor reveni pentru a-şi continua" activitatea, a adăugat aceeaşi sursă.

Experţii ONU vor părăsi Damascul sâmbătă dimineaţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici