Guvernul SUA blochează publicarea unor noi detalii despre torturile aplicate de CIA

Reprezentanţi ai Guvernului american au blocat publicarea a 116 pagini de notiţe ale unor avocaţi care detaliază torturile la care a fost supus deţinutul Abu Zubaydah de la Guantanamo Bay (Cuba) pe când se afla în custodia CIA, au anunţat avocaţii joi, relatează Reuters în pagina online.

210 afișări
Imaginea articolului Guvernul SUA blochează publicarea unor noi detalii despre torturile aplicate de CIA

Guvernul SUA blochează publicarea unor noi detalii despre torturile aplicate de CIA (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Tratamentul la care a fost supus Zubaydah - care şi-a pierdut un ochi şi a fost supus simulării înecului de 83 de ori într-o singură lună în timp ce era deţinut de Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA), potrivit unor documente guvernamentale - se află în centrul unor speculaţii ani de zile.

"Am prezentat 116 pagini în zece rânduri" în vederea obţinerii aprobării de a le face publice, a declarat pentru Reuters Joe Margulies, avocatul principal al lui Zubaydah. "Guvernul le-a declarat clasificate pe toate", a adăugat el.

Margulies şi avocaţi ai altor deţinuţi au declarat că această decizie arată că administraţia Obama intenţionează să continue să declare clasificate versiunile deţinuţilor despre torturile la care au fost supuşi. Un purtător de cuvânt al CIA a refuzat să comenteze, precizează Reuters.

După ce Senatul american a publicat, în decembrie, un raport despre torturile practicate de CIA, Guvernul şi-a slăbit reglementările cu privire la clasificare şi a publicat 27 de pagini de notiţe din timpul unor întâlniri cu Majid Khan, compilate de către avocaţii săi, în care acesta descrie torturile la care a fost supus.

Khan, un deţinut de la închisoaarea militară americană de la Guantanamo care a devenit un martor cooperant al Guvernului, a declarat că anchetatorii i-au turnat apă cu gheaţă pe organele genitale, l-au înregistrat în timp ce era complet dezbrăcat de două ori şi i-au atins în mod repetat "părţile intime" - iar niciunul dintre aceste "tratamente" nu apar în raportul Senatului.

El a spus că paznicii, dintre care unii miroseau a alcool, l-au ameninţat că-l vor bate cu un ciocan, cu bâte de baseball, beţe şi curele de piele.

"Se pare că CIA s-a răzgândit în a le permite deţinuţilor să vorbească despre torturile la care au fost supuşi", a declarat Wells Dixon, avocatul lui Khan.

Oficiali de la CIA şi de la Casa Albă s-au opus publicării raportului Senatului, însă senatoarea Dianne Feinstein, care la vremea respectivă conducea Comisia pentru Informaţii, a publicat un rezumat de 480 de pagini al documentului.

Avocaţii Guvernului anunţau o lună mai târziu, în ianuarie 2015, într-un document depus la tribunal, că CIA a publicat noi reguli de clasificare, care permit publicarea unor "acuzaţii cu caracter general despre tortură" şi "informaţii despre condiţiile de detenţie".

Însă ei precizau că numele angajaţilor CIA şi ale unor angajaţi cu contract de muncă nu pot fi făcute publice. Şi nici locurile instalaţiilor secrete "negre" în care deţinuţii au fost încarceraţi, în întreaga lume, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Margulies a declarat că cele 116 pagini de notiţe a căror publicare o cere se limitează la descrierea de către Zubayda a torturilor la care a fost supus şi nu conţin informaţii vizate de interdicţii.

Zubaydah, un saudit în vârstă de 44 de ani, a fost deţinut la Guantanamo timp de nouă ani, fără ca împotriva lui să fie formulată vreo acuzaţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici