Hairstylist ziua, „vânător de drone” noaptea: cum apără un voluntar cerul Ucrainei

Hairtylist ziua şi „vânător de drone” noaptea, Oleksandr Shamshur, în vârstă de 41 de ani, se numără printre zecile de mii de voluntari care ajută la apărarea cerului Ucrainei împotriva atacurilor ruseşti, relatează Reuters.

1019 afișări
Imaginea articolului Hairstylist ziua, „vânător de drone” noaptea: cum apără un voluntar cerul Ucrainei

Sursa foto: Profimedia

Pe măsură ce se apropie un an de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Oleksander Shamshur devine din ce în ce mai priceput în a doborî rachetele şi dronele ruseşti trase asupra oraşelor aflate departe de linia frontului. El este mândru de rolul său.

Membrii unităţii sale de apărare teritorială, printre care se numără un avocat şi un om de afaceri, răspund la alertele de raid aerian în capitala Kiev şi în jurul acesteia, încercând să doboare dronele Shahed-136 de fabricaţie iraniană cu o mitralieră restaurată din al Doilea Război Mondial.

„Sunt o persoană foarte fericită. De ce? Pentru că îmi apăr ţara, îmi apăr poporul nostru ucrainean”, a declarat Shamshur în timp ce, din poziţia sa de pe un acoperiş, „pieptăna” orizontul capitalei la lumina lunii cu ajutorul unei camere termice cu telemetru.

În apropiere, un coleg de luptă ajusta ţevile verzi ale mitralierei „Maxim” de fabricaţie sovietică.

„Dar, în acelaşi timp, pot să vin la salonul de înfrumuseţare şi să lucrez cu oamenii, să fac munca pe care o ştiu, să tund părul şi să vorbesc cu clienţii”, a spus Shamshur.

El a spus că nu i-a trecut niciodată prin cap, ca civil, să „fugă şi să se ascundă undeva” atunci când zeci de mii de blindate ruseşti au luat cu asalt Ucraina iarna trecută şi au început să bombardeze Kievul şi alte oraşe.

„Cu inamicul la uşă, a trebuit să fac ceva, a trebuit să acţionez în apărare”, a spus el.

În noaptea de 29-30 decembrie, a spus Shamshur, unitatea sa de pe acoperiş a doborât două drone deasupra Kievului. Echipa sa a transmis, de asemenea, abilităţile pe care le-a învăţat altor unităţi.

Shamshur poartă mai multe insigne pe uniforma sa de camuflaj, inclusiv una, "Drone Hunters", în engleză, şi alta în ucraineană pe care scrie "Ronin" - un războinic feudal japonez - pe care a adoptat-o ca nom-de-guerre.

Când Rusia a invadat Rusia, Shamshur - rezervist în armată înainte de război - a aflat că baza sa militară fusese deja distrusă de bombardamentele ruseşti, aşa că s-a alăturat apărării teritoriale, iniţial livrând alimente civililor şi ajutând la evacuarea oamenilor.

La lucru în salonul său, încă îmbrăcat în kaki militar în timp ce coafa părul unui client, el a spus că încearcă să nu vorbească cu clienţii săi despre război, numindu-l „întunecat” în contrast cu „lumina” din partea paşnică a vieţii sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici