Hamas propune un armistiţiu de un an cu Israelul

Mişcarea islamistă Hamas a propus un armistiţiu de un an cu Israelul, în schimbul retragerii trupelor israeliene din Fâşia Gaza şi a ridicării blocadei impuse enclavei palestiniane.

25 afișări
Imaginea articolului Hamas propune un armistiţiu de un an cu Israelul

Hamas propune un armistiţiu de un an cu Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a fost făcut de un lider politic al Hamas, Mussa Abu Marzuk, şi ulterior confirmat de un diplomat occidental de rang înalt.

Abu Marzuk, stabilit la Damasc, a declarat că mişcarea a propus încetarea focului în cadrul unei întâlniri la Cairo cu autorităţile egiptene, care joacă rol de intermediar între Hamas şi Israel.

"Acestea sunt aprecierile pe care mişcarea le-a făcut referitor la iniţiativa egipteană. Este ceea ce am propus noi", a precizat acesta, adăugând că Hamas aşteaptă un răspuns din partea Israelului.

Miercuri, în urma unei întâlniri cu şeful serviciilor secrete egiptene, Omar Suleiman, personaj-cheie în contactele indirecte dintre Israel şi Hamas, un oficial al mişcării islamiste a declarat că Hamas a acceptat "în linii mari" planul egiptean de încetare a focului, fără a-l aproba în totalitate.

Un diplomat occidental care a urmărit eforturile depuse de Egipt pentru a obţine un armistiţiu a confirmat această propunere din partea Hamas, precizând că statul evreu şi-a exprimat rezervele în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici