Hamid Karzai întinde o mână "fraţilor" săi care nu fac parte din organizaţii teroriste - VIDEO

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a apreciat joi că ar trebui întinsă o mână "fraţilor" săi dezamăgiţi, care nu sunt "membri ai al-Qaida sau ai altei organizaţii teroriste", în deschiderea conferinţei de la Londra pe tema Afganistanului.

9 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai întinde o mână "fraţilor" săi care nu fac parte din organizaţii teroriste - VIDEO

Hamid Karzai întinde o mână "fraţilor" săi care nu fac parte din organizaţii teroriste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să intindem o mână tuturor compatrioţilor noştri, în special fraţilor noştri dezamăgiţi, care nu sunt membri ai al-Qaida sau ai altei organizaţii teroriste", a declarat Karzai, prezentându-şi planul de "reconciliere" cu talibanii în faţa reprezentanţilor a circa 70 de state, reuniţi la Londra.

Preşedintele afgan şi-a exprimat "intenţia de a asuma în mod progresiv, în termen de doi sau trei ani, securitatea într-un număr cât mai mare de regiuni" ale ţării.

Gordon Brown: Transferul securităţii către forţele afgane va începe anul acesta

Transferul securităţii către forţele afgane va începe "anul acesta", a declarat premierul britanic, Gordon Brown, joi, în deschiderea conferinţei internaţionale de la Londra pe tema Afganistanului.

"Transferul sarcinilor, district cu district, va începe mai târziu anul acesta", a declarat Brown, în cadrul discursului său de deschidere, calificând conferinţa drept un "moment decisiv pentru cooperarea internaţională menită să ajute populaţia afgană să securizeze şi să guverneze ţara".

"Conferinţa marchează debutul procesului de tranziţie", a continuat el.

Brown şi-a exprimat apoi sprijinul faţă de proiectul de reconciliere cu talibanii, promovat de preşedintele afgan Hamid Karzai, dar a subliniat că, "pentru acei insurgenţi" care nu vor renunţa la violenţă nu va exista "altă soluţie decât înlăturarea prin forţă".

"Vă vom învinge, nu doar pe câmpul de luptă, ci şi în inimi şi spirite", a promis el.

Şeful Guvernului britanic nu a ascuns faptul că Afganistanul va continua să treacă printr-o "perioadă dificilă".

"Ştim cu toţii că 2009 a fost un an dificil în Afganistan şi că avem încă o perioadă dificilă în faţa noastră", a declarat el.

Brown a amintit că anul 2009 a fost cel mai mortal din conflictul demarat la sfârşitul lui 2001 şi a apreciat că războiul a atins "un moment decisiv".

"Fiecare dintre ţările reprezentate aici astăzi recunoaşte că această misiune este vitală pentru securitatea sa naţională, stabilitatea acestei regiuni cruciale şi securitatea lumii", a conchis Brown.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici