Hamid Karzai: SUA poartă negocieri cu talibanii

Statele Unite poartă negocieri cu talibanii, a afirmat sâmbătă preşedintele afgan, Hamid Karzai, primul oficial de rang înalt care confirmă contactele la acest nivel.

362 afișări
Imaginea articolului Hamid Karzai: SUA poartă negocieri cu talibanii

Hamid Karzai: SUA poartă negocieri cu talibanii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Au început negocieri cu talibanii. Aceste discuţii se derulează bine", a declarat Karzai, în cadrul unei conferinţe de presă la Kabul.

"Forţele străine, în special Statele Unite, poartă ele însele negocieri", a adăugat şeful statului afgan.

Ambasada SUA la Kabul nu a putut fi contactată pentru a comenta declaraţiile preşedintelui afgan.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, le ceruse anterior talibanilor să se distanţeze de al-Qaida, să renunţe la violenţă şi să recunoască autorităţile afgane conduse de Karzai.

La începutul lui iunie, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a apreciat că presiunea militară asupra talibanilor ar putea duce la "reale oportunităţi" pentru negocieri de pace cu liderii insurgenţilor.

Kabulul a cerut recent Consiliului de Securitate al ONU să anuleze sancţiunile impuse unui număr de 50 de responsabili talibani, o cerere considerată drept un semnal trimis liderilor insurgenţi.

În plus, Consiliul de Securitate al ONU a decis vineri să stabilească liste cu sancţiuni separate pentru al-Qaida şi talibani, în prezent aflaţi pe aceeaşi listă, pentru a face o distincţie şi a favoriza reconcilierea în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici