Haos politic în Peru. Preşedintele şi Congresul s-au suspendat reciproc: „Ne aflăm în pragul unei lovituri de stat”

Situaţia politică din Peru este incertă, după ce preşedintele ţării, Martin Vizcarra, şi Parlamentul peruan s-au suspendat reciproc, relatează site-ul publicaţiei Le Figaro.

394 afișări
Imaginea articolului Haos politic în Peru. Preşedintele şi Congresul s-au suspendat reciproc: „Ne aflăm în pragul unei lovituri de stat”

Haos politic în Peru. Preşedintele şi Congresul s-au suspendat reciproc: „Ne aflăm în pragul unei lovituri de stat”

Preşedintele din Peru, Martin Vizcarra, a anunţat luni, într-un discurs televizat, dizolvarea Parlamentului de la Lima, pentru prima dată după anul 1992, şi convocarea de alegeri legislative anticipate pe 26 ianuarie, justificând această decizie în baza unei crize instituţionale interne.

Ca reacţie la demersul preşedintelui peruan, Congresul, dominat de opoziţia de dreapta, a votat cu o majoritate de 86 din cei 130 de parlamentari pentru suspendarea preşedintelui Vizcarra, acuzându-l de „incapacitate morală”. Legislativul peruan l-a numit în funcţia de preşedinte interimar pe vicepreşedintele Mercedes Araoz.

„Ne aflăm în pragul unei lovituri de stat”, a declarat deputatul Jorge Del Castillo, aliat al opoziţiei preşedintelui, dreapta populistă, justificând hotărârea parlamentară. „Sperăm că forţele armate şi poliţia nu se vor alătura acestei mascarade”, a afirmat acesta în cadrul aceleiaşi declaraţii.

Parlamentul de la Lima se va reuni vineri pentru a vota moţiunea de demitere definitvă a preşedintelui, conform declaraţiilor făcute de preşedintele Legislativului peruan, Pedro Olaechea.

Această criză politică internă reprezintă apogeul unei dispute politice, recurente în ultimii ani la nivelul autorităţilor de la Lima, asupra modului de numire a judecătorilor de la Tribunalul constituţional. Instituţia, cea mai înaltă instanţă de judecată peruană, gestionează în prezent cererea de eliberare din arest a liderului opoziţiei, Keiko Fujimori, fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori, condamnată într-un caz de corupţie de mare amploare.

Foto: Hepta

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici