Helsinki încearcă descurajarea cerşetoriei practicate de romii din România

Oficialii de la Helsinki iniţiază o campanie de primăvară prin care cer locuitorilor oraşului să nu ofere bani cerşetorilor români de etnie romă, solicitând în acelaşi timp ajutorul autorităţilor din România.

22 afișări
Imaginea articolului Helsinki încearcă descurajarea cerşetoriei practicate de romii din România

Helsinki încearcă descurajarea cerşetoriei practicate de romii din România (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit oficialilor, autorităţile de la Helsinki au hotărât înfiinţarea unui cont pentru donaţii care să ajungă la romii din România, relatează Helsingin Sanomat, în ediţia electronică. "Imediat ce găsim organizaţii partenere", (vom realiza acest lucru), spune cercetătorul special Johanna Seppala, din cadrul pirmăriei din Helsinki, subliniind că primăria caută organizaţii cu care să colaboreze.

Banii ar fi utilizaţi pentru a promova îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, de educaţie, angajare, şi a serviciilor sociale şi de sănătate în România. "În România există un deficit pe piaţa forţei de muncă. Fondurile din campanie ar putea fi direcţionate pentru instruirea etnicilor romi în domeniul construcţiilor, de exemplu", a continuat ea.

Seppala s-a aflat în vizită în România săptămâna trecută, făcând parte din delegaţia trimisă de Helsinki, vizitând satele de romi din zona oraşului Craiova, situat la aproximativ 200 de kilometri de Bucureşti, şi a caracterizat condiţiile din această zonă drept inacceptabile pentru un stat membru al UE.

Oficialii finlandezi s-au întâlnit cu oficiali de rang înalt români, politicieni, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale şi ai presei. Delegaţia de la Helsinki a constatat că romii ar trebui ajutaţi prin intermediul unor organizaţii de încredere şi binecunoscute.

"Corupţia este o problemă mare în România. Acest lucru a fost des abordat în discuţiile noastre", a spus Seppala.

Oficialii de la Helsinki se pregătesc pentru un posibil aflux de sute de cerşetori români în cursul acestei veri. Un specialist în problemele romilor, din cadrul ambasadei României în Norvegia, urmează să viziteze joi Helsinki. Acesta va pregăti vizita unui ofiţer de poliţie din România, în această vară, la Helsinki.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici