Hezbollah îşi consolidează controlul la Beirut

Mişcarea şiită Hezbollah şi-a consolidat sâmbătă controlul asupra capitalei libaneze, după o demonstraţie de forţă prin care a determinat retragerea forţelor loiale guvernului prooccidental de la Beirut.

12 afișări
Imaginea articolului Hezbollah îşi consolidează controlul la Beirut

Hezbollah îşi consolidează controlul la Beirut (Imagine: Mediafax Foto)

Statele Unite, care consideră Hezbollah drept grupare teroristă, o ameninţare la adresa Israelului şi o armă a Iranului în Liban, au anunţat că discută cu reprezentanţii altor mari puteri despre eventuale măsuri "împotriva celor responsabili pentru violenţe".

Pe străzile din Beirut, militanţii grupării susţinute de Iran şi Siria au instalat puncte de control în principalele intersecţii, însă numărul lor este mai redus decât vineri. Şi traficul este redus, deoarece mulţi dintre locuitorii capitalei au decis să nu meargă la serviciu, iar aeroportul internaţional din Beirut a rămas închis.

Câteva magazine s-au redeschis după ce armata a staţionat unităţi în câteva zone ale oraşului, fără a lua măsuri împotriva militanţilor Hezbollah, care au rămas la distanţă de principalele obiective guvernamentale din Beirut.

Hezbollah a preluat vineri controlul asupra zonei musulmane din vestul Beirutului, guvernul libanez şi aliaţii acestuia descriind acţiunile militanţilor drept "o lovitură armată şi sângeroasă". Cel puţin 18 persoane au fost ucise şi alte 38 au fost rănite în cursul violenţelor izbucnite cu patru zile în urmă.

Cartierele creştine din estul Beirutului nu au fost afectate de violenţele înregistrate după ce Hezbollah a învins forţele locale liderului majorităţii parlamentare, Saad al-Hariri. Susţinătorii acestuia încă mai controlează zonele din nordul ţării şi un punct strategic de trecere către Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici