Hillary Clinton acuză Iranul că subminează pacea şi stabilitatea în Golful Persic

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a acuzat sâmbătă Iranul că "subminează pacea şi stabilitatea în Golful" Persic, subliniind "angajamentul ferm" al Statelor Unite în regiune.

49 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton acuză Iranul că subminează pacea şi stabilitatea în Golful Persic

Hillary Clinton acuză Iranul că subminează pacea şi stabilitatea în Golful Persic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite au un angajament ferm faţă de securitate în Golf şi una dintre principalele priorităţi este să colaborăm cu partenerii noştri în legătură cu îngrijorările generate de comportamentul iranian în regiune", a declarat secretarul de Stat după summitul privind Libia.

"Împărtăşim opinia (...) că activităţile Iranului în regiune, şi mai ales eforturile de a-şi avansa agenda în ţările vecine, subminează pacea şi stabilitatea", a declarat ea.

Clinton a discutat sâmbătă, pe rând, cu omologii săi arabi, în cadrul summitului convocat la Paris pentru a face front comun în faţa regimului lui Kadhafi în Libia.

Ea a insistat, în cadrul unei conferinţe de presă, asupra caracterului decisiv al susţinerii acordate de Liga Arabă şi Consiliul de Cooperare în Golf (alianţa monarhiilor petroliere din Golful Persic) pentru aplicarea rezoluţiei 1.973 a ONU, care permite comunităţii internaţionale un angajament militar în Libia.

Aproximativ 700 de persoane au atacat vineri seara cu pietre consulatul Arabiei Saudite din Machhad (nord-vestul Iranului) pentru a protesta faţă de trimiterea unor trupe saudite în Bahrain şi faţă de reprimarea contestării în această ţară cu majoritate şiită (ca şi Iranul), dar dominată de o monarhie sunnită.

Joi, Bahrainul a respins "presiunea" exercitată de Iran, calificând-o drept "ingerinţă" în afacerile interne ale micului regat din Golf, la o zi de la reprimarea sângeroasă a unei manifestaţii la Manama.

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a afirmat, de asemenea, că intervenţia forţelor ţărilor din Golf pentru a pune capăt revoltei populare din Bahrain este "un act hidos destinat eşecului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici