Hillary Clinton cere Guvernelor să acţioneze în favoarea toleranţei religioase

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a atras marţi atenţia Guvernelor cu privire la responsabilitatea lor pentru apărarea libertăţii religioase şi "crearea unui climat de toleranţă".

104 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton cere Guvernelor să acţioneze în favoarea toleranţei religioase

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele care respectă libertatea religioasă, cooperează cu societatea civilă şi luptă împotriva persecuţiilor fac societatea lor mai stabilă, a adăugat ea, prezentând cel mai recent raport al Departamentului de Stat privind libertatea religioasă în lume.

Acest document, care de obicei este anual, se referă numai la cel de-al doilea semestru al lui 2010, după ce Departamentul de Stat a decis ca din 2012 să acopere anii calendaristici.

Textul "reafirmă rolul jucat de libertatea şi toleranţa religioasă în stabilirea unor societăţi stabile şi armonioase", a precizat Clinton, care apreciază că "ura şi intoleranţa destabilizează" ţările.

Ea a citat exemplul Turciei, unde un decret emis în această vară invită non-musulmanii să recupereze bisericile şi sinagogile care le-au fost confiscate în urmă cu 75 de ani.

Guvernele "pot reduce temperatura şi favoriza respingerea discursului urii, fără a pune în pericol libertatea de exprimare", a adăugat ea.

Raportul, care apără dreptul de a nu avea o credinţă religioasă, include o listă neagră cu opt "ţări deosebit de preocupante": Arabia Saudită, Myanmar, China, Coreea de Nord, Eritreea, Iran, Sudan şi Uzbekistan. Această listă este neschimbată din 2009.

Raportul semnalează că alte zece state au eşuat în 2010 să protejeze suficient libertatea religioasă: Afganistan, Egipt, Irak, Nigeria, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Venezuela şi Vietnam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici