Hillary Clinton: Statele Unite au obligaţia morală de a interveni pentru a împiedica orice genocid

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat marţi că Statele Unite au obligaţia morală de a interveni pentru a împiedica un regim să comită un genocid, ucigându-şi propriul popor.

811 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton: Statele Unite au obligaţia morală de a interveni pentru a împiedica orice genocid

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Barack Obama a evidenţiat clar că prevenirea crimelor în masă şi a genocidelor este legată de securitatea naţională şi de responsabilitatea morală", a declarat Clinton în timpul unui seminar organizat la muzeul memorial american al Holocaustului, din Washington.

"Dacă guvernarea nu poate, sau nu vrea, să protejeze proprii cetăţeni, atunci Statele Unite şi partenerii lor trebuie să acţioneze", a declarat şeful diplomaţiei americane, amintind cazul Libiei, al Coastei de Fildeş sau al Siriei.

Dar "obligaţia morală" a Washingtonului nu implică neapărat o "acţiune militară", a menţionat Clinton, adăugând că "recurgerea la forţă ar trebui să fie ultima opţiune", după "diplomaţie, sancţiuni economice, ajutoare umanitare sau măsuri juridice".

"În pofida a tuturor lucrurilor pe care le-am învăţat şi făcut în ultimii 70 de ani, «niciodată asta» înseamnă confundarea dorinţelor cu realitatea", a declarat secretarul de Stat.

În cazul genocidului, "ne confruntăm cu instincte profunde, cele mai complexe pentru o fiinţă umană care încearcă pe rând să se protejeze şi să nu îl trateze ca pe o fiinţă umană pe aproapele său pentru a-şi consolida puterea", a adăugat Clinton. Ea a reamintit că "genocidele şi crimele în masă nu sunt niciodată spontane şi sunt întotdeauna planificate", amintind de Shoah, genocidele din Cambogia, Rwanda sau fosta Iugoslavie.

Genocidul este crima cea mai gravă recunoscută de justiţia internaţională, dar în acelaşi timp, şi cel mai greu de dovedit.

Începând cu 2002, Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga este singurul tribunal internaţional însărcinat permanent cu judecarea autorilor genocidelor comise.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici