Hillary Clinton susţine cu fermitate intervenţia Israelului în Fâşia Gaza

Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton, posibil candidat la alegerile prezidenţialele programate în SUA pentru 2016, a susţinut cu fermitate intervenţia Israelului în Fâşia Gaza şi a apreciat că Hamas este principalul responsabil pentru actualul conflict.

162 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton susţine cu fermitate intervenţia Israelului în Fâşia Gaza

Hillary Clinton susţine cu fermitate intervenţia Israelului în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Israelul a făcut ceea ce trebuia să facă pentru a răspunde atacurilor cu rachete", a declarat Hillary Clinton, într-un interviu pentru cotidianul The Atlantic, publicat duminică în ediţia online.

"Israelul are dreptul să se apere. Manevrele Hamas pentru a ascunde rachete, centre de comandament sau intrări în tuneluri în zonele civile fac complicat răspunsul Israelului", a mai afirmat fosta Primă Doamnă.

Întrebată dacă Israelul a luat suficiente măsuri pentru a evita uciderea civililor, Hillary Clinton a subliniat că armata israeliană, "aşa cum încercăm toţi să facem, a căutat să acorde cât mai multă atenţie civililor atunci când a vizat ţintele sale".

"Nu cunoaştem nicio naţiune, indiferent de valorile împărtăşite, (...) care să nu fi comis greşeli, dar la final responsabilitatea pentru toate acestea revine Hamas", a declarat Hillary Clinton.

Sprijinul necondiţionat acordat Israelului de Hillary Clinton poate părea neaşteptat, în condiţiile în care fostul secretar de Stat a avut frecvent divergenţe importante cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

"Este imposibil să ştii ce se petrece prin ceaţa războiului. Potrivit unor rapoarte, poate că nu tocmai o şcoală a ONU a fost vizată, cât o anexă a acesteia de unde erau trase rachete", a adăugat Hillary Clinton, făcând referire la clădirile ONU lovite de bombardamentele armatei israeliene.

"În opinia mea, nu există nicio îndoială că Hamas a iniţiat acest conflict", a mai afirmat fosta şefă a diplomaţiei americane.

Pe de altă parte, Hillary Clinton a criticat antisemitismul în creştere în Europa. "Niciodată nu putem ignora antisemitismul, mai ales când vedem ce se întâmplă în Europa în ziua de azi. Sunt infinit mai multe manifestaţii împotriva Israelului decât împotriva Rusiei, care a anexat o parte a Ucrainei şi a doborât un avion de pasageri", a subliniat fosta Primă Doamnă.

Operaţiunea "Limită de protecţie", lansată la 8 iulie de Israel în Fâşia Gaza cu obiectivul de a pune capăt tirurilor cu rachete şi de a distruge tunelurile folosite pentru incursiuni pe teritoriul israelian, a provocat moartea a cel puţin 1.916 palestinieni, potrivit echipelor locale de intervenţie. De asemenea, 64 de soldaţi israelieni şi trei civili au fost ucişi de la declanşarea operaţiunii în Fâşia Gaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici