Hollande confirmă retragerea trupelor franceze din Afganistan: Ne-am făcut mai mult decât datoria. Misiunea noastră s-a terminat

Preşedintele francez Francois Hollande a apreciat luni, la Chicago, că Franţa şi-a făcut "mai mult decât datoria" în Afganistan şi că nu va furniza nicio "compensaţie" în schimbul plecării trupelor sale până la sfârşitul lui 2012.

500 afișări
Imaginea articolului Hollande confirmă retragerea trupelor franceze din Afganistan: Ne-am făcut mai mult decât datoria. Misiunea noastră s-a terminat

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există nicio compensaţie de achitat sau de considerat, noi ne-am făcut mai mult decât datoria şi amintesc pierderile franceze: 83 de oameni şi-au pierdut viaţa, numeroşi au fost răniţi şi vreau să salut curajul şi sacrificiul acestora", a declarat Hollande la încheierea summitului NATO.

"Considerăm că misiunea noastră în ceea ce priveşte acţiunea şi lupta s-a terminat", a insistat acesta.

Şeful statului a confirmat astfel că "trupele de luptă se vor retrage la sfârşitul lui 2012" şi a adăugat că elemente militare vor rămâne pe teritoriul afgan pentru acţiuni de formare a soldaţilor şi poliţiştilor în cadrul unui tratat de prietenie franco-afgan semnat în ianuarie 2012 şi pentru "repatrierea materialelor noastre".

Conform anturajului prezidenţial, noul calendar de retragere al trupelor franceze trebuie să fie stabilit în zece zile.

Francois Hollande a menţionat de asemenea contribuţiile financiare solicitate de Statele Unite pentru bugetul forţelor de securitate afgane începând cu 2015, evaluate la 4,1 miliarde de dolari pe an.

"Pentru că după 2014, nouă ca şi celorlaţi parteneri ni s-a solicitat o contribuţie. Nu am răspuns. În principiu, putem privi (dar) nu am fixat suma, nu suntem legaţi de ceea ce pot face Germania sau alte state", a spus acesta.

"Am pus o condiţie, aceea de a şti dacă eventualele contribuţii vor fi controlate efectiv", a concluzionat Hollande.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici