Hollande îndeamnă UE să dea dovadă de "vigilenţă extremă" în privinţa Turciei

Uniunea Europeană este necesar să dea dovadă de o "vigilenţă extremă" în privinţa Turciei, în special în domeniul libertăţii presei, a declarat luni François Hollande, relatează Reuters în pagina electronică.

1581 afișări
Imaginea articolului Hollande îndeamnă UE să dea dovadă de "vigilenţă extremă" în privinţa Turciei

Hollande îndeamnă UE să dea dovadă de "vigilenţă extremă" în privinţa Turciei (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Cele 28 de state membre UE participă luni, la Bruxelles, la un summit cu Turcia, într-o încercare de a pune capăt crizei migraţiei. În schimbul acordării unui ajutor financiar, ele doresc ca autorităţile turce să controleze mai bine accesul migranţilor pe teritoriul Uniunii şi să fie de acord cu readmisii automate.

"Planul este uşor de enunţat, dar dificil de pus în aplicare. Este vorba despre securitatea forntierelor externe, cooperarea cu Turcia şi solidaritatea cu Grecia. Aceasta este poziţia pe care o va apăra Franţa", a declarat preşedintele francez la sosirea sa la reuniune.

"Cooperarea cu Turcia nu înseamnă că-i acceptem Turciei totul. Trebuie să dăm dovadă de o vigilenţă extremă, iar eu o fac, în privinţa anumitor măsuri care au fost luate, mai ales faţă de presă. Presa trebuie să fie liberă peste tot, inclusiv în Turcia", a subliniat François Hollande.

Justiţia turcă a dispus vineri să fie desemnat un administrator care să conducă ziarul turc Zaman şi ediţia sa în engleză Today's Zaman, în cadrul unei anchete care-l vizează pe Fethullah Gülen, un predicator aflat în exil în Statele Unite şi totodată un important opozant al preşedintelui turc Recep Tayyp Erdogan.

Această plasare sub tutelă a fost denunţară de către organizaţii de apărarea drepturilor omului şi oficiali europeni, care o consideră o dovadă a unei voinţe a puterii turce de a reduce la tăcere vocile disidente.

Justiţia a luat această hotărâre la cererea procuraturii, care a solicitat o anchetă cu privire la mişcarea condusă de către Gülen în cadrul luptei împotriva terorismului.

Premierul turc Ahmet Davutoglu şi cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE participă luni, la Bruxelles, la un summit consacrat crizei migraţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici