Hosni Mubarak, achitat de acuzaţiile de complicitate la crimă din timpul revoltei din 2011

Un tribunal egiptean a renunţat sâmbătă la acuzaţiile de complicitate la crimă formulate împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak, după moartea a sute de manifestanţi în timpul revoltei din 2011 care a înlăturat regimul său de la putere după 30 de ani.

386 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak, achitat de acuzaţiile de complicitate la crimă din timpul revoltei din 2011

Hosni Mubarak, achitat de acuzaţiile de complicitate la crimă din timpul revoltei din 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul preşedinte a fost de asemenea achitat sâmbătă de acuzaţiile de corupţie formulate împotriva sa într-un alt dosar.

El va rămâne însă în închisoare pentru a ispăşi o pedeapsă de trei ani de detenţie în cadrul unui alt dosar de corupţie.

Anunţul verdictului dat de judecătorul Mahmud Kamel al-Rashidi a fost întâmpinat cu strigăte de bucurie în sala de tribunal, iar cei doi fii ai lui Mubarak, de asemenea acuzaţi de corupţie, l-au sărutat pe frunte pe fostul preşedinte, care s-a limitat la un zâmbet discret.

Acuzaţiile împotriva lui Alaa şi Gamal Mubarak au fost de asemenea abandonate, din cauza prescrierii faptelor.

O parte din acuzaţiile de corupţie care îl vizau pe Hosni Mubarak erau legate de un caz de vânzare de gaze naturale egiptene Israelului, realizată sub preţul pieţei.

În procesul pentru complicitate la uciderea manifestanţilor, alţi şapte foşti oficiali din domeniul securităţii, între care fostul ministru de Interne Habib al-Adly, au fost achitaţi de tribunal.

Peste 846 de persoane au fost ucise în timpul revoltei populare din 2011, care a durat 18 zile şi în timpul căreia manifestanţii care cereau plecarea lui Mubarak au înfruntat poliţia şi au incendiat secţii de poliţie. Brutalitatea poliţiei şi abuzurile forţelor de securitate au reprezentat una dintre cauzele revoltei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici