Hotelul Taj Mahal din Bombay a fost avertizat anterior, în legătură cu un posibil atac terorist

Hotelul Taj Mahal din Bombay, vizat de atacurile comise de extremişti islamişti, a primit avertizări privind un posibil atac terorist şi a sporit măsurile de securitate, a declarat preşedintele companiei care deţine hotelul, Ratan Tata, citat de CNN.

396 afișări
Imaginea articolului Hotelul Taj Mahal din Bombay a fost avertizat anterior, în legătură cu un posibil atac terorist

Hotelul Taj Mahal din Bombay a fost avertizat anterior, în legătură cu un posibil atac terorist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a declarat însă că aceste măsuri, adoptate cu puţin timp înaintea acestor atacuri, nu i-au putut împiedica pe terorişti să pătrundă în hotel. "Este o ironie că am avut un astfel de avertisment şi am luat unele măsuri", a precizat Tata, fără a oferi detalii despre avertisment sau despre măsurile adoptate.

El a declarat totuşi că atacatorii nu puteau pătrunde prin intrarea dotată cu detector de metale, motiv pentru care au pătruns prin spate. "Ştiau ce fac şi nu au intrat prin faţă. Toate măsurile noastre au fost luate (la intrarea din) faţă", a explicat Tata, adăugând că aceştia "au plănuit totul". "Cred că primul lucru pe care l-au făcut a fost să împuşte un câine antrenat special şi pe deţinătorul lui. Apoi s-au îndreptat spre bucătărie", a continuat el.

A. Vaidyanathan, un economist care se afla la hotelul Taj în timpul atacurilor a declarat vineri, pentru cotidianul The Hindu că a observat măsuri de securitate sporite în urmă cu o lună, când a fost cazat la acest hotel. Totuşi, ultima dată a putut intra în hotel fără a întâmpina astfel de măsuri.

Tata a afirmat că aceste atacuri dovedesc deficienţele pe care le au agenţiile guvernamentale, mai ales cele privind răspunsul şi gestionarea unei crize, oferind ca exemplu faptul că pompieriii au avut nevoie de trei ore pentru a aduce apă la hotelul Taj, după izbucnirea incendiului în partea veche a clădirii.

"Au fost oameni care au murit pentru că gloanţele au pătruns prin vestele antiglonţ", a adăugat el.

El a precizat că nici armata sau forţele speciale, care au preluat controlul ofensivei, nu erau pregătite pentru nivelul de organizare şi execuţie pe care atacatorii l-au pus în practică. "Atacatorii par să fi ştiut (hotelul)", a declarat el, adăugând că aceştia "par să îşi fi planificat foarte bine mişcările".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici