HRW anunţă că grupări armate siriene ţin ostatici de un an 54 de femei şi copii

Human Rights Watch (HRW) a anunţat miercuri că grupări armate siriene ţin ostatici 54 de femei şi copii şi că a exercitat presiuni pentru a-i elibera, subliniind că reţinerea unor civili ar putea fi considerată crimă de război.

108 afișări
Imaginea articolului HRW anunţă că grupări armate siriene ţin ostatici de un an 54 de femei şi copii

HRW anunţă că grupări armate siriene ţin ostatici de un an 54 de femei şi copii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit organizaţiei neguvernamentale cu sediul la New York, cele 54 de persoane, între care 34 de copii, sunt reţinute de un an, după capturarea lor în oraşul de coastă Latakia, în cursul unei ofensive a rebelilor.

Un grup de 40 de ostatici a fost eliberat în mai, în baza unui acord inedit între protagonişti, care a permis evacuarea rebelilor sirieni din Homs, asediat de doi ani de regim.

Dar 54 de femei şi copii sunt în continuare reţinuţi, aparent cu "scopul de a face un schimb cu persoane deţinute în închisorile regimului", apreciază HRW.

"De un an, mai multe familii aşteaptă să fie reîntregite, în timp ce Guvernul şi grupările rebele negociază soarta lor", a adăugat Sarah Leah Whitson, directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Viaţa civililor nu trebuie să facă obiectul schimburilor între beligeranţi", a precizat HRW, făcând apel la "eliberarea imediată" a ostaticilor, fără a identifica gruparea care îi deţine.

De la începutul revoltei împotriva regimului lui Bashar al-Assad, în martie 2011, care s-a transformat într-un conflict complex şi devastator, violenţele s-au soldat cu moartea a peste 170.000 de persoane şi a determinat jumătate din locuitorii din Siria să fugă din casele lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici