HRW cere SUA şi Yemenului să ajungă la o înţelegere privind repatrierea deţinuţilor de la Guantanamo

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a cerut autorităţilor de la Washington şi Sanaa măsuri pentru repatrierea rapidă a 100 de deţinuţi yemeniţi de la Guantanamo, afirmând că SUA trebuie "să prezinte scuze" celor care au fost închişi pe nedrept, potrivit unui raport publicat duminică, relatează AFP.

3 afișări

În timp ce transferurile către Yemen sunt suspendate deoarece Statele Unite nu au încredere în capacitatea acestui stat de a-i supraveghea pe foştii deţinuţi, HRW apreciază că guvernele celor două ţări trebuie să ajungă la o înţelegere, în lipsa căreia "yemeniţii vor deveni pricipalul obstacol" aflat în calea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo.

Pentru redactarea raportului, reprezentanţii organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului s-au întâlnit cu oficiali americani şi yemeniţi, dar şi cu foşti deţinuţi şi au avut acces şi la un rezumat al planurilor yemenite de creare a unui centru de detenţie unde foştii prizonieri "ar putea fi în continuare deţinuţi pe perioadă nedeterminată, pentru a fi reintegraţi".

Potrivit autorităţilor yemenite, foştii deţinuţi ar urma să beneficieze de consiliere, servicii medicale şi o pregătire profesională, dar un oficial al ambasadei americane a apreciat că viitorul centru nu va fi decât "o închisoare cu un aspect instituţionalizat".

"Reintegrarea lor trebuie să fie (luată în) serios şi nu să fie un paravan pentru prelungirea unei detenţii fără proces", similare cu cea de la Guantanamo, afirmă Letta Tayler, autorul raportului.

HRW a cerut Statelor Unite "să prezinte scuze şi să ofere compensaţii pe măsură" deţinuţilor în cazul cărora se va dovedi că au fost închişi ilegal, torturaţi sau maltrataţi şi să îi pună sub acuzare pentru terorism pe ceilalţi, "în tribunale de drept comun americane".

Circa 100 dintre cei 245 de deţinuţi aflaţi în prezent la Guantanamo sunt de origine yemenită, numai câţiva dintre ei fiind puşi sub acuzare pentru acte de terorism.

HRW a mai cerut Statelor unite să finanţeze formarea profesională, studiile şi alte programe de sprijin pentru deţinuţii care se întorc în Yemen şi să nu exercite presiuni asupra autorităţilor locale pentru retrimiterea acestora în închisori sau persecutarea lor.

Human Rights Watch a afirmat şi că a întâmpinat dificultăţi în încercarea de a se întâlni cu foştii deţinuţi de la Guantanamo reveniţi în Yemen, unde aceştia sunt stigmatizaţi, chiar dacă au fost exoneraţi de orice implicare în acţiuni teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici