Igor Dodon i-a spus lui Donald Tusk că reformele de la Chişinău sunt în mare parte "mimate"

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în care a spus că reformele de la Chişinău "în mare parte sunt mimate" şi că el ar susţine o eventuală anulare a Acordului de Asociere cu UE, scrie Unimedia.

1195 afișări
Imaginea articolului Igor Dodon i-a spus lui Donald Tusk că reformele de la Chişinău sunt în mare parte "mimate"

Igor Dodon i-a spus lui Donald Tusk că reformele de la Chişinău sunt în mare parte "mimate"

Cei doi lideri şi-au prezentat opiniile cu privire la relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, într-o postate dedicată temelor discutate în cadrul întâlnirii.

Preşedintele moldovean a reiterat faptul că dacă "în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat", el, în calitate de preşedinte, va da curs acestei iniţiative.

"Am atenţionat asupra faptului că scăderea încrederii în instituţiile UE, dar şi a celor care şi-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 - la 38% în 2016, se datorează atât proastei guvernări în această perioadă, cât şi dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întîmplat în aceşti ani la Chişinău", mai scrie Dodon.

Dodon i-a mai spus lui Tusk că doreşte o restabilire a relaţiilor cu Federaţia Rusă şi în context a propus iniţiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federaţia Rusă pe subiectul comerţului.

"Pe de altă parte, am mulţumit pentru sprijinul financiar record acordat ţării noastre în ultimii 8 ani, dar am exprimat şi regretul asupra faptului că această asistenţă nu a dus la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. Am specificat că, acum, pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi în context am propus iniţiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federaţia Rusă pe subiectul comerţului", scrie liderul moldovean pe Facebook.

Acesta a mai cerut investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar. Preşedintele nu a ezitat să semnaleze că toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere.

"În altă ordine de idei, aşa cum am solicitat la Moscova am făcut-o şi la Bruxelles – am cerut asistenţă în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întîmplat după semnarea Acordului de Asociere", scrie Dodon.

"Am vorbit despre faptul că reformele la Chişinău în mare parte sunt mimate, deşi este necesară voinţă politică pentru reformarea, în primul rând, a instituţiilor de drept, a sistemului de justiţie, a procuraturii", a subliniat preşedintele R. Moldova.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici