Important pelerinaj şiit la Bagdad, sub supravegherea forţelor irakiene - GALERIE FOTO

Sute de mii de şiiţi au participat sâmbătă la un pelerinaj la Bagdad, considerat un test major pentru forţele de securitate irakiene după retragerea trupelor americane din oraşele din Irak.

27 afișări
Imaginea articolului Important pelerinaj şiit la Bagdad, sub supravegherea forţelor irakiene - GALERIE FOTO

Important pelerinaj şiit la Bagdad, desfăşurat fără incidente, sub supravegherea forţelor irakiene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Acest pelerinaj, care comemorează moartea imamului Mussa Kazim, este primul organizat în capitala irakiană după 30 iunie, data transferului atribuţiilor de securitate către militarii şi poliţiştii irakieni.

Evenimentul a fost şi prima reuniune religioasă organizată după reluarea pelerinajelor şiite - interzise de Saddam Hussein - care nu a fost marcată de atentate.

"Forţele de securitate şi-au îndeplinit misiunea de a proteja milioanele de cetăţeni care au participat la comemorarea imamului Mussa Kazim", potrivit biroului premierului irakian, Nuri al-Maliki.

"Este o reuşită importantă, deoarece reprezintă primul test pentru forţele noastre de securitate de la asumarea întregii responsabilităţi pentru securitatea în oraşe", adaugă premierul, precizând că nu mai există "nici o îndoială asupra capacităţilor" forţelor irakiene de a garanta securitatea.

Zona mausoleului, situat în cartierul Kazimiah din nordul Bagdadului, a fost supravegheată de importante forţe de ordine şi a fost survolată de elicoptere ale armatei irakiene.

Mussa Kazim, al şaptelea dintre cei 12 imami veneraţi de şiiţi, a fost otrăvit în închisoare la ordinul califului abbasid Harun al-Rashid, la sfârşitul secolului al VIII-lea.

"Măsurile de securitate sunt foarte bune. Mii de vizitatori sunt prezenţi şi până acum nu au existat incidente", a precizat un oficial din cadrul poliţiei.

Vineri, trei pelerini au fost ucişi şi aproape 40 răniţi în urma unor atentate cu bombă comise la Bagdad şi la sud de capitala irakiană.

Retragerea trupelor americane din oraşele irakiene este prevăzută în acordul semnat la sfârşitul lunii noiembrie între Guvernele irakian şi american, trupele combatante americane urmând să încheie retragerea din Irak până la sfârşitul luni 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici