Importante sume de bani, transferate din Afganistan către Dubai

Milioane de dolari sunt transferaţi, cu avionul, din Afganistan către alte state din zonă, în special către emiratul Dubai, îngrijorând oficialii americani şi ridicând semne de întrebare asupra originii banilor, relatează Washington Post în ediţia electronică.

24 afișări
Imaginea articolului Importante sume de bani, transferate din Afganistan către Dubai

Importante sume de bani, transferate din Afganistan către Dubai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sumele de bani, estimate la peste un miliard de dolari pe an, sunt transportate în principal în Dubai, unde mulţi cetăţeni afgani prosperi şi-au mutat familiile şi fondurile, potrivit oficialilor americani şi afgani.

Atât timp cât suma este declarată la aeroport, transferul este legal. Însă într-o perioadă în care Statele Unite şi aliaţii lor cheltuiesc miliarde de dolari pentru sprijinirea Guvernului fragil al preşedintelui Hamid Karzai, sumele trimise în străinătate generează temeri că fondurile au fost îndreptate spre alte scopuri.

Autoritatea americană pentru combaterea traficulului de droguri cercetează dacă anumite sume de bani sunt rezultatul traficului cu opiu din Afganistan, în vreme ce oficialii pakistanezi consideră că banii care sunt transferaţi de la Kabul au fost sustraşi din Pakistan.

"Toţi aceşti bani apar în mod magic de nicăieri", a afirmat un oficial american care monitorizează intensificarea rolului Afganistanului în transferul de fonduri către Dubai, unde zilnic şase zboruri decolează spre sau aterizează de la Kabul.

Statele Unite îşi intensifică eforturile să oprească fluxul de bani către ţări precum Afganistanul sau Pakistanul în vederea sprijinirii reţelei al-Qaida şi a talibanilor. Depistarea transferurilor financiare din Afganistan a fost îndelung un demers dificil din pricina modalităţilor tradiţionale de "mutare" a sumelor de bani, răspândite la scară largă şi cunoscute sub numele de "kawalas".

Potrivit Washington Post, declaraţiile privind transportarea de sume de bani completate la aeroportul din Kabul relevă că pasagerii din Afganistan au transportat peste 180 de milioane de dolari în Dubai într-o perioadă de două luni, începând din luna iulie a anului trecut.

Un poliţist din Dubai a precizat că un diplomat afgan a aterizat la aeroportul emiratului având asupra sa două milioane de euro nedeclaraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici