Înalţi oficiali UE îndeamnă la progrese în ce priveşte acordul privind reforma sistemului de azil

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au cerut, separat, progrese mai rapide în ceea ce priveşte revizuirea planificată a sistemului de azil al blocului comunitar, în condiţiile în care negocierile sunt în impas.

257 afișări
Imaginea articolului Înalţi oficiali UE îndeamnă la progrese în ce priveşte acordul privind reforma sistemului de azil

Înalţi oficiali UE îndeamnă la progrese în ce priveşte acordul privind reforma sistemului de azil

Von der Leyen a susţinut miercuri că instrumentalizarea continuă a migranţilor în scopuri politice de către ţări precum Belarus arată că este nevoie de un acord rapid. Von der Leyen a subliniat că este important să existe reguli comune.

Anterior, Metsola a făcut apel la guverne să ajungă la un compromis.

Ar trebui depuse toate eforturile pentru a ieşi din impasul actual, a declarat politicianul maltez, conform dpa.

Întrebată despre poziţia Germaniei, Metsola a spus că nu doreşte să comenteze poziţia fiecărui stat membru în parte. Berlinul a fost acuzat de unii pentru îngheţarea actuală a discuţiilor dintre legislativul UE şi statele membre.

"Nu aş nominaliza ţări, ci mai degrabă aş spune că ar trebui depuse toate eforturile pentru a debloca orice piedică de ultim moment", a declarat Metsola, menţionând că este "esenţial ca [Europa să rezolve] criza legislativă privind migraţia" în acest an.

Anul viitor, multe iniţiative legislative se vor bloca înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Metsola a spus că vor exista ţări care nu vor dori să accepte noi reguli, menţionând totodată că acest lucru nu este o noutate. Ea a rămas încrezătoare că va găsi o soluţie în următoarele săptămâni.

Capitalele UE negociază în prezent o reformă radicală a sistemului comun de azil al blocului comunitar. O parte a acestuia, în special aşa-numitul regulament privind criza, face obiectul unor lupte intense.

Guvernul german nu a susţinut o propunere de compromis în luna iulie, ceea ce a făcut ca statele UE să nu poată formula o poziţie comună pentru a intra în negocieri cu parlamentul cu privire la regulamentul privind criza.

Principalul motiv invocat de Berlin a fost acela că propunerea ar permite statelor membre să reducă standardele de protecţie pentru migranţi într-un mod inacceptabil în cazul unui aflux deosebit de puternic de migranţi.

Supărat de acest impas, parlamentul a anunţat săptămâna trecută că va bloca până la noi ordine alte părţi ale negocierilor privind reforma planificată a azilului.

Întârzierile sunt, de asemenea, critice, având în vedere viitoarele alegeri europene din iunie 2024.

Negocierile privind proiectele de lege între ţările UE şi Parlamentul European care nu sunt încheiate înainte de votul de anul viitor ar putea fi nevoite să înceapă din nou cu parlamentarii nou aleşi sau să se confrunte cu întârzieri mari.

În cazul reformei privind azilul, acest lucru ar reprezenta un regres deosebit de mare, deoarece legislaţia este în lucru de ani de zile.

Principalul obiectiv al pachetului de reformă este de a aborda migraţia ilegală în blocul comunitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici