CURSA FINALĂ PENTRU 10 Downing Street   A început campania de atacuri electorale în Marea Britanie. Rishi Sunak o critică pe Liz Truss pentru reducerile de taxe. Liz Truss crede că un iaht regal construit pe banii contribuabililor va salva economia britanică

Fostul Cancelar britanic (ministru de Finanţe) spune că politicile economice ale adversarului său riscă să stimuleze inflaţia şi să crească ratele dobânzilor. Secretarul de Externe crede că reducerea taxelor, împrumuturile externe şi investirea banilor contribuabililor pe un iaht regal ar putea rezolva criza economică.

4010 afișări
Imaginea articolului A început campania de atacuri electorale în Marea Britanie. Rishi Sunak o critică pe Liz Truss pentru reducerile de taxe. Liz Truss crede că un iaht regal construit pe banii contribuabililor va salva economia britanică

Hepta

Rishi Sunak a lansat cel mai puternic atac de până acum asupra politicilor economice ale rivalei sale Liz Truss, susţinând că planurile ei de 30 de miliarde de lire sterline pentru reduceri de taxe nefinanţate riscă să alimenteze inflaţia şi să crească ratele dobânzilor.

Atacul său a venit în momentul în care un nou sondaj al membrilor partidului conservator i-a oferit lui Truss un avans important în cursa pentru a deveni prim-ministru.

Impozitele şi cheltuielile au devenit câmpul de luptă cheie în lupta grea, Sunak insistând că reducerea imediată a taxelor, aşa cum a promis Truss, ar risca să exacerbeze criza costului vieţii, transmite The Guardian

Sunak s-a portretizat în mod repetat ca fiind candidatul dispus să aibă o „discuţie adultă” despre economie, şi respinge ceea ce el le consideră drept „basme”. 

Cu inflaţia la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, el a declarat pentru LBC: „Părerea mea  este că dacă guvernul va face un mare împrumut, asta nu va face decât să înrăutăţească situaţia. Şi asta va însemna că criza va dura mai mult”.

El a subliniat impactul potenţial asupra proprietarilor de case, spunând: „Va creşte ratele ipotecare dacă ratele dobânzilor trebuie să crească foarte mult pentru a face faţă”.

Vorbind într-o vizită de campanie la Peterborough, Truss le-a spus reporterilor că va implementa în continuare plafonul de asistenţă socială al lui Boris Johnson, pentru care era destinată finanţării majorării asigurărilor naţionale.

„Ne putem permite în limita bugetelor noastre. Nu a trebuit să facem creşterea asigurărilor naţionale. Încă, cu planurile mele... putem începe să plătim datoria în trei ani”, a spus ea.

Plafonul, care urmează să apară anul viitor, va limita la 86.000 de lire sterline suma pe care o persoană este obligată să o cheltuiască pentru tratamente medicale. 

Ambii candidaţi susţin că sunt cei mai bine plasaţi pentru a învinge partidul laburist al lui Keir Starmer. 

Truss a susţinut, de asemenea, că majorările de taxe ale lui Sunak riscă să declanşeze o recesiune care i-ar putea face pe conservatorii să piardă următoarele alegeri.

„Cred că problema este că, dacă continuăm cu politica noastră economică actuală, despre care se estimează că va duce la o recesiune, conservatorilor le va fi foarte greu să câştige alegerile”, a spus ea.

Truss a mai spus că va căuta sponsorizare din sectorul privat pentru a finanţa un nou iaht regal – un proiect de 200 de milioane de lire sterline pe care Johnson plănuise să îl plătească din banii contribuabililor.

„Sustin ideea de a ne promova comerţul în întreaga lume”, a spus ea.

Scrutinul final, în care toţi membrii Partidului Conservator vor fi eligibili să voteze, va avea loc între 22 iulie şi 2 septembrie, iar rezultatele vor fi anunţate pe 5 septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici