INCIDENT aviatic SUA - Rusia: Un avion de spionaj american, urmărit de o aeronavă rusească, a încălcat spaţiul aerian suedez

Un avion de spionaj al SUA a evitat o întâlnire cu armata rusă încălcând spaţiul aerian suedez la 18 iulie, la o zi după ce zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă sol-aer despre care Kievul şi Occidentul afirmă că a fost lansată de rebelii proruşi în estul Ucrainei.

27858 afișări
Imaginea articolului INCIDENT aviatic SUA - Rusia: Un avion de spionaj american, urmărit de o aeronavă rusească, a încălcat spaţiul aerian suedez

Avion RC-135 Rivet Joint (Imagine: Wikipedia)

Avionul RC-135 Rivet Joint a intrat fără permisiune în spaţiul aerian suedez, a declarat un oficial militar american. Aeronava a trecut, de asemenea, prin spaţiul aerian al altor ţări, deşi nu este clar dacă a avut permisiunea să facă acest lucru, relatează CNN.

Avionul american zbura în spaţiul aerian internaţional şi efectua o misiune de supraveghere electronică în momentul în care ruşii au făcut o mişcare neobişnuită, urmărindu-l cu un radar terestru.

Ruşii au trimis cel puţin un avion de vânătoare pentru interceptarea aeronavei americane, au declarat sâmbătă oficialii americani.

Echipajului avionului de spionaj a fost atât de îngrijorat de urmărirea radarului încât a vrut să părăsească zona cât mai repede posibil, a explicat oficialul. Cea mai rapidă rută pentru a se îndepărta de ruşi i-a dus în spaţiul aerian suedez. Oficialii americani au recunoscut că acest lucru s-a întâmplat fără aprobarea militară a Suediei.

Ca urmare a acestui incident, Statele Unite discută problema cu Suedia, în eventualitatea unor alte incursiuni de acest tip.

Aceasta este cel puţin a doua întâlnire potenţial periculoasă dintre un avion american şi unul rus în ultimele luni. La 23 aprilie, un avion rus SU-27 Flanker a trecut la doar 30 de metri de vârful unui avion de recunoaştere american RC-135U deasupra Mării Ohotsk între Rusia şi Japonia, a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apărării.

Aeronavele ruseşti şi americane se întâlnesc deseori în nordul Europei, precum şi în zonele din Extremul Orient rus şi Alaska. Dar oficialii susţin că activitatea radarului terestru desfăşurată de ruşi în acest caz a fost neobişnuită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici