Incident extrem de grav în Strâmtoarea Taiwan. O navă de război chineză aproape a lovit un distrugător american

O navă de război chineză s-a apropiat la mai puţin de 150 de metri de distrugătorul american USS Chung-Hoon, în timpul unei rare misiuni comune Canada-SUA care naviga prin strâmtoarea Taiwan, cea mai recentă mişcare militară agresivă a Beijingului în Marea Chinei de Sud.

15147 afișări
Imaginea articolului Incident extrem de grav în Strâmtoarea Taiwan. O navă de război chineză aproape a lovit un distrugător american

Sursa foto: Twitter

Incidentul a fost relatat de către publicaţia canadiană Global News.

O echipă Global News a călătorit pe HMCS Montreal, fregata canadiană care participă la misiune, încă din 25 mai în Marea Chinei de Sud şi a fost martoră la incident.

O navă a Marinei Populare de Eliberare a luat o viteză considerabilă şi a tăiat calea distrugătorului Chung-Hoon, o manevră pe care comandantul HMCS Montreal, căpitanul Paul Mountford, a calificat-o drept "neprofesionistă".

Când nava chineză şi-a modificat cursul, Mountford spune că echipajul a sunat nava americană şi i-a spus să se mişte sau va avea loc o coliziune. Americanii au răspuns cerându-le chinezilor să nu se apropie de navă, dar Chung-Hoon a trebuit în cele din urmă să modifice cursul şi să încetinească pentru a evita un accident.

Mountford consideră că incidentul a fost "în mod clar instigat de chinezi".

"Faptul că acest lucru a fost anunţat la radio înainte de a se petrece, a indicat în mod clar că a fost intenţionat".

Potrivit lui Mountford, autorităţile chineze le-au spus atât navelor canadiene, cât şi celor americane, prin sisteme radio, că intră pe teritoriul chinez, în ciuda faptului că misiunea comună se desfăşoară în ape recunoscute internaţional.

"Sper că este un incident izolat care nu se va mai repeta pentru noi, deoarece avem dreptul internaţional de partea noastră", a declarat Mountford. "Acestea sunt ape internaţionale".

China avertizează Occidentul 

China a avertizat militarii occidentali să stea departe de apele şi spaţiul aerian din apropierea graniţelor sale dacă vor să evite întâlniri periculoase cu Armata Populară de Eliberare.

Mesajul dur al generalului Li Shangfu, noul ministru chinez al Apărării, a fost transmis după ce sâmbătă a avut loc un incident între o navă de război chineză şi una americană în apele internaţionale. Nava chineză a tăiat calea celei americane în timp ce aceasta tranzita strâmtoarea Taiwan împreună cu o navă de război canadiană.

"De ce se întâmplă toate acestea în apropierea apelor suverane şi a spaţiului aerian al Chinei? Navele şi avioanele chinezeşti nu se apropie niciodată de apele şi spaţiul aerian al altor ţări", a declarat Li Shangfu la conferinţa anuală de securitate Shangri-La Dialogue, desfăşurată duminică în Singapore, informează Financial Times.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici