India l-a identificat pe organizatorul atacurilor de la Bombay

Autorităţile indiene l-au identificat pe organizatorul atacurilor de la Bombay, în baza informaţiilor obţinute cu ajutorul unui telefon mobil abandonat de autorii atentatelor, informează Wall Street Journal, în ediţia electronică de miercuri.

9 afișări
Imaginea articolului India l-a identificat pe organizatorul atacurilor de la Bombay

India l-a identificat pe organizatorul atacurilor de la Bombay (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu două zile înaintea atacurilor, grupul celor zece terorişti a luat legătura cu Yusuf Muzammil şi alţi patru lideri ai mişcării Laskhar-e-Taiba, cu ajutorul unui telefon prin satelit abandonat într-o ambarcaţiune pe care au sechestrat-o şi au folosit-o pentru a ajunge la Bombay, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei indiene.

Muzammil a avut legături şi cu un extremist musulman indian, care a studiat posibilele obiective ale atacurilor, înainte de a fi arestat în cursul acestui an, a declarat un alt oficial din poliţia indiană. Extremistul indian, Faheem Ahmed Ansari, avea asupra sa schiţe ale hotelului Taj Mahal şi ale principalei gări din Bombay, ambele vizate în atacurile de săptămâna trecută, a adăugat sursa citată.

Ansari, care desenase şi schiţe ale altor obiective din sudul oraşului, care nu au fost însă atacate, s-a întâlnit cu Muzammil şi a urmat un stagiu de pregătire în aceeaşi tabără Laskhar-e-Taiba ca şi autorii atacurilor.

Şi oficiali din serviciile americane de informaţii au recunoscut că au în vedere această pistă, dar nu îl consideră oficial pe Muzammil drept organizator al atacurilor. Un membru al serviciilor antiteroriste americane a afirmat că informaţiile obţinute în cursul anchetei indică în continuare o legătură între atacuri şi mişcarea Laskhar-e-Taiba, printre probe aflându-se şi interceptări ale unor comunicaţii prin satelit efectuate în timpul atacurilor.

Mişcarea Lashkar-e-Taiba (Armata celor buni) are baza în Pakistan şi acţionează în Kashmir, însă autorităţile de la Islamabad au interzis activitatea grupării în 2002. Muzammil, în vârstă de circa 35 de ani, a preluat cu trei luni în urmă conducerea grupului de planificare a acţiunilor împotriva Indiei din cadrul mişcării, a afirmat Dipankar Banerjee, directorul Institute of Peace and Conflict Studies de la New Delhi.

Autorităţile indiene au informat Pakistanul că atacurile au fost aprobate de Hafiz Mohammed Saeed, liderul Jamaat-ud-Dawa, organizaţia-mamă a mişcării Lashkar-e-Taiba, însă acesta, aflat în libertate în Pakistan, a dezminţit acuzaţia. "India mă acuză întotdeauna, fără nici o problă", a declarat el, într-un interviu acordat postului de televiziune pakistanez GEO News.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici