India plasează pe orbită un satelit de fabricaţie israeliană

India a plasat luni pe orbită un satelit de recunoaştere de fabricaţie israeliană, dotat cu o capacitate de observare diurnă şi nocturnă, în cadrul consolidării capacităţilor sale de monitorizare a teritoriului indian de la atentatele din Bombay, de la sfârşitul lui 2008.

12 afișări
Imaginea articolului India plasează pe orbită un satelit de fabricaţie israeliană

India plasează pe orbită un satelit de fabricaţie israeliană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest dispozitiv RISAT 2 (Radar Imaging Satellite) de 300 de kilograme, achiziţionat în martie de India de la Israel, a fost lansat de la centrul spaţial din Sriharikota, pe coasta de sud-est a Indiei, a anunţat Organizaţia indiană de cercetare spaţială (ISRO).

"Plasarea pe orbită a reuşit, la 20 de minute de la lansarea sa", a declarat G. Padmanabhan, cercetător din cadrul ISRO. Acest satelit fusese solicitat de mai multe luni de forţele armate indiene.

Nici un satelit nu a putut repera comandoul islamist venit pe timpul nopţii, la bordul unei nave, pentru a comite masacrul de la Bombay, din noiembrie. Aceste atacuri, soldat cu moartea a 174 de persoane, au accelerat negocierile dintre India şi Israel, anunţase în martie presa locală.

RISAT 2 poate ajuta la prevenirea unor catastrofe naturale şi va permite Indiei să contracareze eventuale tiruri cu rachetă inamice. "Sunt sigur că va fi de ajutor ţării", a declarat pentru agenţia Press Trust of India directorul ISRO, Madhavan Nair.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici