India susţine că vrea relaţii mai bune cu Occidentul, dar are nevoie de armamentul Rusiei pentru a-şi apăra graniţele

  • India vrea să fie un prieten puternic cu "lumea liberală", dar are nevoie de asistenţa Rusiei pentru a-şi apăra graniţele, a declarat ministrul de Finanţe Nirmala Sitharaman într-un interviu acordat Bloomberg la Washington.
  • India îşi procură cea mai mare parte a echipamentelor militare din Rusia şi, în ultimele săptămâni, a respins apelurile naţiunilor occidentale de a limita relaţiile bilaterale cu Moscova ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.
20803 afișări
Imaginea articolului India susţine că vrea relaţii mai bune cu Occidentul, dar are nevoie de armamentul Rusiei pentru a-şi apăra graniţele

Guvernul premierului Narendra Modi s-a confruntat cu critici din partea aliaţilor occidentali în ceea ce priveşte refuzul său de a-l condamna în mod categoric pe preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu conflictul devastator din Ucraina, scrie agenţia de presă Reuters.

Sitharaman a declarat că India, care are dispute de frontieră de lungă durată cu Pakistanul şi China vecine şi care în trecut a intrat în război cu ambele ţări, s-a concentrat pe protejarea propriilor interese regionale.

Făcând aluzie la Pakistan şi China, Sitharaman a declarat pentru Bloomberg: "Aveţi un vecin care îşi dă mâna cu un alt vecin, ambii fiind împotriva mea. În contextul războiului Rusia-Ucraina, Doamne fereşte, dacă se creează alianţe, India trebuie să fie suficient de puternică pentru a se proteja".

"India vrea să fie prietenă cu Uniunea Europeană şi cu lumea occidentală, liberă şi liberală", a adăugat ea, "dar nu ca un prieten slab care are nevoie de ajutor disperat aici şi acolo".

Sitharaman a făcut aceste remarci vineri, în Statele Unite, unde a participat la reuniunile anuale de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale.

În timp ce Statele Unite au căutat în mod tradiţional să echilibreze relaţiile dintre marii rivali regionali India şi Pakistan, în ultimii ani au îmbunătăţit, de asemenea, legăturile strategice cu New Delhi pentru a contracara China.

Premierul britanic Boris Johnson, care s-a aflat în India în această săptămână pentru a intensifica relaţiile de securitate şi comerciale, a declarat că este puţin probabil ca India să pună capăt legăturilor sale de lungă durată cu Rusia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici