Îndoieli cu privire la cele 2.000 de rachete balistice ale Iranului. Care este raza lor de acţiune

Oficialii americani ai Apărării cred că Iranul posedă cel mai divers arsenal de rachete din Orientul Mijlociu, având la dispoziţie mii de rachete balistice, precum şi muniţie deosebit de puternică. Cu toate acestea, atacurile de miercuri dimineaţă aruncă îndoieli asupra arsenalului iranian, potrivit Fox News.

7240 afișări
Imaginea articolului Îndoieli cu privire la cele 2.000 de rachete balistice ale Iranului. Care este raza lor de acţiune

Îndoieli cu privire la cele 2.000 de rachete balistice ale Iranului. Care este raza lor de acţiune. Sursă foto: The Washington Post

Pentagonul estimează că Iranul deţine mai mult de 2.000 de rachete balistice şi a alocat resurse pentru extinderea forţelor sale de artilerie cu proiectile cu raze de acţiune extinse, potrivit Fox News. Cu toate acestea, oficialii americani ai Apărării şi-au manifestat suspiciunile în privinţa arsenalului, în urma atacului de miercuri, când au fost lansate în jur 22 rachete în Irak, dintre care 17 au lovit baza aeriană Al-Assad.
 
Iranul a acordat o atenţie deosebită segmentului de dezvoltare a arsenalului naţional ca urmare a măsurilor comandate în urmă cu mai bine de un deceniu de liderul suprem al ţării, Ayatollah Ali Khamenei. La vremea respectivă, cele mai sofisticate rachete din Teheran erau derivate ale proiectilelor sovietice Scud, pe care Iranul şi Irakul le-au folosit unul împotriva celuilalt în timpul războiului din anii 1980, a relatat The Washington Post. De atunci, laboratoarele militare din ţară au investit milioane de dolari în dezvoltarea unor sisteme îmbunătăţite.
 
Rezultatul este o linie de rachete cu rază scurtă şi medie, care pot atinge ţintele cu o precizie de ordinul zecilor de metri, a comunicat un oficial al serviciilor de informaţii din Departamentul Apărării din SUA. „Am observat îmbunătăţiri constante ale preciziei rachetelor balistice iraniene", a declarat acesta. Între cele mai izbitoare progrese tehnologice se remarcă racheta Qiam, cu raza de acţiune de 500 de mile, care permite reglarea traiectoriei în timpul zborului. Chiar şi Fateh-110, un model cu rază scurtă de acţiune, furnizat grupării paramilitare Hezbollah şi nu numai, a fost echipat cu sisteme electro-optice şi de radio-ghidare, astfel încât să poată atinge obiective specifice.”
 
O rachetă balistică cu rază scurtă are o capacitate de acţiune de cel puţin 500 de kilometri, dar care nu depăşeşte 1000 de kilometri, în timp ce raza unei rachete balistice intermediare variază de la 1000 de kilometri până la 5500 de kilometri. Iranul a declarat că deţine deja rachete ce pot parcurge distanţe de până la 2.000 de kilometri, potrivit MDAA.
 
 
Tensiunile s-au accentuat între Iran şi SUA în ultimele zile, după ce preşedintele Trump a ordonat raidul în urma căruia generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran, a fost ucis. Marţi Iranul a desfăşurat atacuri cu rachete la baze militare din Irak, unde erau staţionate trupe americane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici