Înregistrările apelurilor către poliţie în cursul masacrului de la Sandy Hook au fost făcute publice

Înregistrările apelurilor telefonice către poliţie efectuate în cursul masacrării elevilor de la şcoala Sandy Hook din Newtown (Connecticut, nord-est) au fost difuzate miercuri, o incursiune dureroasă într-un atac armat care a traumatizat America.

147 afișări
Imaginea articolului Înregistrările apelurilor către poliţie în cursul masacrului de la Sandy Hook au fost făcute publice

Înregistrările apelurilor către poliţie în cursul masacrului de la Sandy Hook au fost făcute publice (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Aceste apeluri relevă atât frica şi totodată calmul din şcoală, cât şi profesionalismul poliţiştilor care au răspuns la telefoanele care nu se mai opreau din sunat.

"Şcoala Sandy Hook. Cred că e cineva care trage, aici!", spune o femeie foarte îngrijorată, care abia respiră, adăugând că a văzut pe cineva şi că oamenii fug în holul de la intrare. "Şcoala Sandy Hook", continuă pe un ton care imploră, afirmând că focurile de armă continuă.

"Continuă", spune la telefon un funcţionar, Rick Thorne. Un poliţist îi cere să se ascundă. "Ce se întâmplă cu copiii?", întreabă poliţistul. "Continuă. Aud în continuare focuri de armă", răspunde Thorne, adăugând "vă rog!"

Într-una dintre înregistrări se aud focuri de armă. În alta, o învăţătoare rănită la un picior spune pe un ton calm că trebuie să se ducă să închidă sala de clasă.

"Vă simţiţi bine? (...) Avem oameni care sosesc", îi spune o poliţistă.

"Faceţi astfel încât toată lumea să se calmeze, să stea la podea, îndepărtaţi-vă de ferestre", o sfătuieşte poliţista.

Pe 14 decembrie 2012 un tânăr cu probleme de natură psihică, Adam Lanza, în vârstă de 20 de ani, a ucis cu o armă semiautomată 20 de copii, în două clase pregătitoare, şi şase femei, după ce a pătruns cu forţa în şcoala Sandy Hook, în orăşelul Newtown (Connecticut, nord-est).

Primul apel telefonic de la şcoală către poliţie a fost efectuat la ora 9.35. Poliţia a sosit la ora 9.39. La 9.40 Adam Lanza se sinucidea cu un pistol - una dintre cele trei arme pe care le avea asupra sa - cu patru minute mai înainte ca poliţia să pătrundă în clădire.

Poliţia şi procurorul local însărcinat cu ancheta Stephen Sedensky au refuzat mult timp să difuzeze înregistrările apelurilor către poliţie, extrem de încărcate emoţional pentru familii.

Agenţia americană de presă AP le-a solicitat încă din ziua masacrului şi în mai multe rânduri ulterior, în numele libertăţii de informare.

 Presa americană, foarte prudentă

Agenţia a obţinut câştig de cauză, un judecător local, Eliot Prescott, hotărând la sfârşitul lui noiembrie ca înregistrările să fie făcute publice pe 4 decembrie.

Presa americană le-a trat miercuri cu extremă prudenţă. Anumite posturi de televiziune au anunţat că nu le difuzează, şi anume postul local NBC în Connecticut.

"NBC Connecticut a decis să nu difuzeze apelurile şi să nu le publice pe site", a anunţat postul.

Majoritatea familiilor s-a opus. Cristina Hassinger, fiica directoarei ucise, Dawn Hochspring, a fost una dintre puţinii care au fost de acord. "Prefer să am cât mai multe informaţii posibil despre ceea ce s-a întâmplat în acea zi", a declarat ea pentru Connectictut Post.

Difuzarea acestor înregistrări are loc cu zece zile înainte de comemorarea unui an de la tragedie şi după câteva zile de la publicarea raportului anchetei, care a conchis că Adam Lanza - care şi-a ucis în aceeaşi zi mama - a acţionat singur, din motive care nu au putut să fie explicate.

Carnagiul, comis cu două săptămâni înainte de Crăciun, a traumatizat Statele Unite şi a relansat dezbaterea cu privire la armele de foc.

Câteva state şi-au înăsprit între timp legislaţia, dar marea reformă pe care o urmăreşte preşedintele Barack Obama la nivel naţional s-a lovit, în aprilie, de refuzul Senatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici