Instanţa constituţională din R.Moldova a răspuns contestaţiei privind desemnarea premierului Sturza

Curtea Constituţională din Republica Moldova a răspuns, marţi, solicitării grupului parlamentar social-democrat privind desemnarea lui Ion Sturza în funcţia de prim-ministru, instanţa reiterând modurile în care preşedintele trebuie să numească şeful guvernului.

473 afișări
Imaginea articolului Instanţa constituţională din R.Moldova a răspuns contestaţiei privind desemnarea premierului Sturza

Instanţa constituţională din R.Moldova a răspuns contestaţiei privind desemnarea premierului Sturza (Imagine: Daniel Mihailescu / Mediafax Foto)

"Atribuţiile preşedintelui de a propune candidatul la funcţia de prim-ministru reprezintă o obligaţie constituţională. Pentru realizarea acestei atribuţii, preşedintele trebuie să-şi asigure, prin consultarea grupurilor, susţinerea atât a majorităţii parlamentare, cât şi cooperarea constructivă a minorităţii", a transmis Curtea Constituţională.

"În cazul constituirii unei majorităţi parlamentare absolute, preşedintele desemnează candidatul susţinut de această majoritate. Dacă nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, preşedintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea grupurilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru chiar dacă grupurile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea preşedintelui", subliniază Curtea Constituţională.

"În cazul constituirii unei majorităţi parlamentare absolute, preşedintele desemnează candidatul susţinut de această majoritate. Majoritatea parlamentară trebuie să fie formalizată, nu doar declarată prin indicarea deputaţilor care o reprezintă şi notificarea oficială a Preşedinţiei cu specificarea disponibilităţii de a susţine o candidatură la funcţia de prim-ministru", se arată în decizia Curţii Constituţionale.

În acest context, plenul Curţii Constituţionale a decis să trimită o adresă Parlamentului pentru a reglementa procedura de formalizare a majorităţii parlamentare şi de notificare a preşedintelui privind formarea acestei majorităţi, potrivit site-ului Agora.md.

Deputaţi ai grupului parlamentar social-democrat din Republica Moldova s-au adresat Curţii Constituţionale pentru a cere anularea decretului preşedintelui Nicole Timofti de numire a lui Ion Sturza în funcţia de prim-ministru, relatează Radio Europa Liberă.

În sesizarea publicată pe site-ul instanţei constituţionale, autorii sesizării cer interpretarea Articolului 98 al Constituţiei pentru a se stabili dacă preşedintele Republicii Moldova poate desemna un premier în lipsa unei majorităţi parlamentare.

Nicolae Timofti l-a însărcinat pe Ion Sturza să formeze guvernul pe 21 decembrie, după aproape opt săptămâni în care partidele parlamentare nu s-au putut pune de acord asupra unei majorităţi şi asupra unui candidat. Ion Sturza a declarat că va forma un guvern neafiliat politic.

Partidul Democrat (PDM) a contestat decizia de numire, creând un grup format din 34 de parlamentari democraţi şi foşti comunişti în scopul blocării eforturilor de susţinere a viitorului guvern. Ion Sturza va cere votul de învestitură pe 4 ianuarie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici