Instanţă germană: Ostaticii eliberaţi trebuie să-şi plătească operaţiunea de salvare

Germanii luaţi ostatici trebuie să achite, cel puţin parţial, costul operaţiunilor de salvare, conform unei decizii anunţate joi de cea mai înaltă instanţă administrativă de la Berlin.

11 afișări
Imaginea articolului Instanţă germană: Ostaticii eliberaţi trebuie să-şi plătească operaţiunea de salvare

Reinhilt Weigel, în timpul operaţiunii de salvare (Imagine arhivă: Mediafax Foto/AFP)

Tribunalul administrativ federal, cu sediul la Leipzig, s-a pronunţat joi în cazul lui Reinhilt Weigel, în vârstă de 37 de ani, care a fost luat ostatică în 2003 în Columbia, fiind reţinută timp de zece săptămâni de gruparea de gherilă marxistă ELN.

Eliberată împreună cu o ostatică spaniolă, "în urma eforturilor intense ale Ministerului german de Externe" şi a medierii Crucii Roşii şi a Bisericii Catolice, Weigel a fost evacuată către Bogota la bordul unui elicopter civil, ulterior fiind trimisă în Germania.

În 2004, autorităţile germane i-au prezentat o factură de 12.640 de euro, reprezentând jumătate din costul operaţiunii de evacuare. Restul sumei a revenit părţii spaniole.

Weigel a contestat în justiţie decizia autorităţilor, însă tribunalul administrativ federal a apreciat că, în virtutea reglementărilor consulare, costul transportului cu elicopterul revine persoanei salvate.

Curtea a apreciat însă că acest principiu trebuie aplicat cu măsură, dar statul german a dat dovadă de moderaţie în această situaţie, solicitând reclamantei să acopere numai costul evacuării cu elicopterul, în condiţiile în care costul întregii operaţiuni a fost estimat la 40.000 de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici