Întâlnirea dintre Barack Obama şi liderii din Europa Centrală şi de Est s-a încheiat

Întâlnirea preşedintelui american, Barack Obama, cu liderii a 11 state din Europa Centrală şi de Est, desfăşurată la reşedinţa ambasadorului SUA la Praga, s-a încheiat joi seara, primele convoaie oficiale plecând după ora locală 21.00 (22.00), ora României, informează MEDIAFAX Cehia.

19 afișări
Imaginea articolului Întâlnirea dintre Barack Obama şi liderii din Europa Centrală şi de Est s-a încheiat

Întâlnirea dintre Barack Obama şi liderii din Europa Centrală şi de Est s-a încheiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a oferit un dineu pentru premierii şi preşedinţii din Bulgaria, Cehia, Estonia, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit presei de la Praga, Obama a vrut, cu această ocazie, să le dea asigurări ţărilor din regiune că Washingtonul va continua să le susţină, după ce a abandonat, în septembrie, un proiect al administraţiei precedente a lui George W. Bush privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa Centrală. Decizia a provocat îngrijorare în zonă, unii politicieni temându-se că Statele Unite au sacrificat zona în beneficiul relaţiilor cu Rusia, iar întâlnirea informală a avut ca scop eliminarea îngrijorărilor.

Întâlnirea a început la ora locală 19.00 (20.00, ora României), iar primele convoaie oficiale au părăsit reşedinţa ambasadorului american după ora 21.00 (22.00, ora României).

Înaintea dineului cu liderii central şi est-europeni, Barack Obama s-a întâlnit cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, alături de care a semnat şi noul Tratat START privind limitarea arsenalelor strategice. Preşedintele american va mai avea, vineri dimineaţă, o întâlnire cu preşedintele ceh, Vaclav Klaus, urmând să părăsească Praga vineri la prânz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici