Interacţiune "nesigură" între un avion militar american şi unul chinez deasupra Mării Chinei de Sud

Comandamentul Statelor Unite din Pacific a anunţat că un avion chinez şi o aeronavă de patrulare a Marinei americane au fost implicate într-un incident aviatic deasupra Mării Chinei de Sud, în spaţiul aerian internaţional, relatează The Associated Press şi Reuters.

1964 afișări
Imaginea articolului Interacţiune "nesigură" între un avion militar american şi unul chinez deasupra Mării Chinei de Sud

Interacţiune "nesigură" între un avion militar american şi unul chinez deasupra Mării Chinei de Sud

Robert Shuford, purtătorul de cuvânt al Comandamentul din Pacific, a declarat că "interacţiunea nesigură" între cele două avioane a avut loc miercuri, însă nu a oferit detalii în legătură cu motivele pentru care interacţiunea a fost considerată drept nesigură.

Shuford a mai spus că aeronava americană efectua o misiune de rutină şi acţiona în concordanţă cu legile internaţionale, adăugând că autorităţile americane sunt "îngrijorate în legătură cu interacţiunile cu forţele militare chineze".

Un alt oficial american, care a cerut să rămână anonim, a declarat că cele două avioane s-au apropiat la aproximativ 300 de metri unul de celălalt în timp ce zburau în vecinătatea recifului Scarborough. Acesta a mai adăugat că Marina SUA consideră că incidentul nu a fost unul intenţionat.

Ministerul Apărării de la Beijing a comunicat că pilotul chinez a acţionat într-o manieră "profesionistă şi legală".

Zona Mării Chinei de Sud, inclusiv reciful Scarborough, este revendicată în cea mai mare parte de China şi este traversată de vase ce transportă anual mărfuri în valoare de peste 5.000 de miliarde de dolari, însă şi Brunei, Malaysia, Vietnam, Taiwan şi Filipine revendică porţiuni din această regiune, unde se presupune că ar exista zăcăminte imense de gaze şi petrol.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici