Interdicţia privind transportul aparatelor electronice, luată în legătură cu o ameninţare teroristă

Măsura de interzicere a transportului dispozitivelor electronice de dimensiuni mari la bordul avioanelor care se îndreaptă spre SUA a fost luată ca urmare unor informaţii privind o ameninţare teroristă ce vizează zborurile cu destinaţia SUA, informează ABC News online.

1018 afișări
Imaginea articolului Interdicţia privind transportul aparatelor electronice, luată în legătură cu o ameninţare teroristă

Interdicţia privind transportul aparatelor electronice, luată în legătură cu o ameninţare teroristă (Imagine: www.yops.in)

Autorităţile americane consideră informaţiile despre această ameninţare ca fiind "fundamentate" şi "credibile".

Potrivit unor surse citate de ABC, militanţii reţelei extremiste Stat Islamic încearcă să găsească modalităţi de comite atacuri teroriste la bordul avioanelor prin ascunderea de materiale explozibile în dispozitive electronice.

Eric Swalwell, un membru al Comisiei pentru Servicii de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a declarat că a avut mai multe discuţii cu Departamentul de Securitate Internă despre un "o nouă ameninţare aviatică".

"Ştim că adversarii noştri, grupurile teroriste din Statele Unite şi din afara Statelor Unite, încearcă să cauzeze prăbuşirea unui avion care se îndreaptă spre SUA. (…) Facem tot ce este posibil pentru a preveni acest lucru", a precizat Swalwell.

Peter King, un alt membru al Comisiei, a declarat pentru cotidianul The New York Times că interdicţia a fost introdusă pe baza unor "informaţii destul de recente" care indicau "posibile planuri".

Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates şi Etihad Airways sunt cele nouă companii aviatice vizate de interdicţia impusă de autorităţile americane.

Interdicţia se aplică la toate dispozitivele electronice mari, inclusiv laptopuri, tablete, camere foto şi video şi console de jocuri electronice. Totuşi, pasagerii vor avea în continuare posibilitatea să aducă telefoane mobile în bagajul de mână.

Un oficial american citat de The Associated Press a declarat că interdicţia se referă la toate zborurile spre SUA care decolează de pe zece aeroporturi internaţionale care deservesc oraşele Cairo (Egipt), Ammam (Iordania), Kuweit City (Kuweit), Casablanca (Maroc), Doha (Qatar), Riyadh şi Jeddah ( ambele în Arabia Saudită), Istanbul (Turcia), Abu Dhabi şi Dubai (ambele în Emiratele Arabe Unite).

Ulterior, şi Guvernul britanic a dispus interzicerea transportului aparatelor electronice de dimensiuni mari în avioane de pasageri care vin în Marea Britanie din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia şi Arabia Saudită.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici