Interzicerea aproape completă a avorturilor va intra în vigoare în Polonia. Proteste de amploare anunţate pentru seara acesta

  • Interzicerea avorturilor în aproape toate circumstanţele va intra în vigoare în Polonia, după ce legea a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.
  • Legea, adoptată iniţial în octombrie, a fost ulterior amânată din cauza protestelor pe scară largă în toată ţara împotriva măsurii.
713 afișări
Imaginea articolului Interzicerea aproape completă a avorturilor va intra în vigoare în Polonia. Proteste de amploare anunţate pentru seara acesta

Interzicerea aprope complet a avorturilor va intra în vigoare în Polonia. Proteste de amploare anunţate pentru seara acesta

Guvernul conservator al Poloniei a declarat pe Twitter: "Curtea Constituţională a prezentat o justificare scrisă a hotărârii privind protecţia vieţii. În conformitate cu cerinţele constituţionale, hotărârea va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial", relatează CNN.

Curtea Constituţională, care a fost reformată de partidul conservator Lege şi Justiţiei (PiS), a interzis avorturile în cazurile de malformaţie gravă a fătului, ceea ce înseamnă, în cele din urmă, orice avort a fost interzis, cu excepţia cazurilor de viol sau incest, sau atunci când viaţa este pusă în pericol.

Polonia a avut deja unele dintre cele mai stricte legi privind avortul din Uniunea Europeană şi se estimează că 200.000 de avorturi sunt efectuate ilegal sau în străinătate în fiecare an, potrivit organizaţiilor pentru protecţia drepturilor femeilor.

Activiştii fac apel la noi proteste

Anunţul guvernului a condus la apeluri imediate pentru oameni să iasă în stradă.

Manifestări au avut loc încă de miercuri seara în faţa sediului Curţii Constituţionale din Varşovia, precum şi în mai multe oraşe din ţară.

"Îi îndemnăm pe toţi să iasă în stradă ... Exprimă-ţi furia după cum consideri potrivit", a declarat miercuri reporterilor Marta Lempart din Greva femeilor, principala mişcare din spatele protestelor.

Preşedintele Platformei Civice de opoziţie, Borys Budka, a atacat decizia pe Twitter, acuzându-l pe Jarosław Kaczyński, liderul PiS şi viceprim-ministru, că a folosit interdicţia pentru „a acoperi urmele înfrângerii guvernului în lupta împotriva COVID” şi „ eşecul programului de vaccinare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici