Iordania a destructurat o reţea care avea legături cu Al-Qaida

Serviciile de informaţii generale din Iordania au anunţat duminică destructurarea unei reţele ce avea legături cu Al-Qaida şi care intenţiona să comită atentate sinucigaşe în centre comerciale şi împotriva unor interese diplomatice în regat.

234 afișări
Imaginea articolului Iordania a destructurat o reţea care avea legături cu Al-Qaida

Iordania a destructurat o reţea care avea legături cu Al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Serviciile de informaţii generale au destructurat o importantă reţea teroristă ce invoca ideologia Al-Qaida (...) şi a arestat 11 membri ai unei celule", a anunţat agenţia oficială Petra.

"La începutul lui iunie, celula a început să planifice atacuri de anvergură împotriva unor centre comerciale, a unor zone sensibile şi a unor cetăţeni străini", a continuat agenţia, potrivit căreia erau vizate şi misiuni străine.

Potrivit Petra, care a publicat fotografiile a 11 bărbaţi, aceştia au desfăşurat operaţiuni de recunoaştere în vederea comiterii de atacuri" cu ajutorul unor centuri de explozibili, maşini-capcană, mitraliere şi mortiere".

Ministrul Informaţiei, Samih Maayatah, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că i-a arestat după ce aceştia "au trecut frontiera din Siria" vecină, devastată de un conflict armat. Ei aveau asupra lor "arme, mitraliere, mortiere şi planurile locurilor pe care intenţionau să le atace în regat".

O sursă judiciară a confirmat pentru AFP arestarea a 11 iordanieni din cadrul mişcării salafiste, precizând că a fost deschisă o anchetă.

Potrivit acestei surse care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, aceştia vor răspunde în faţa Curţii de siguranţă a statului, un tribunal militar pentru acuzaţii de "complot în vederea comiterii de atentate teroriste" şi "posesie şi utilizare de materiale ilegal".

Grupul voia să "terorizeze poporul iordanian şi să genereze haos" în regat comiţând atacuri, a anunţat Petra.

Potrivit agenţiei, suspecţii erau în legătură cu experţi în explozibili ai Al-Qaida prin Internet.

Ei reperau posibile ţinte în Amman, testau explozibilul după primirea materialului brut pentru fabricarea dispozitivelor şi începeau să selecţioneze candidaţi pentru a comite atentate sinucigaşe, potrivit agenţiei.

Printre proiectele lor figurau atentate împotriva a două centre comerciale şi un atac de anvergură împotriva cartierului Abdoun, din vestul Ammanului, unde se află misiuni diplomatice, restaurante, cafenele şi zone rezidenţiale.

Iordania, aliat major al Statelor Unite, a făcut obiectul a numeroase atacuri ale Al-Qaida în ultimii ani, în special atentate împotriva unor hoteluri din Amman, soldate cu 60 de morţi în noiembrie 2005.

Fostul lider al Al-Qaida în Irak, Abu Musab al-Zarqawi, ucis în 2006 într-un raid american la nord-est de Bagdad, a revendicat aceste atacuri. Al-Zarqawi, născut în Iordania, a fost condamnat la moarte în această ţară în octombrie 2002, pentru asasinarea unui diplomat american la Amman.

Cel puţin zece susţinători ai jihadului au fost arestaţi în Iordania în timp ce încercau să intre în Siria în aprilie şi iunie, potrivit unor lideri ai curentului salafist.

Iordania, care are frontiere comune cu Irak, Israel, Siria, Cisiordania şi Arabia Saudită, şi-a consolidat măsurile de securitate la graniţa siriană de la începutul revoltei din această ţară, în martie 2011.

Joi, un oficial salafist a declarat pentru AFP că doi veri ai lui Zarqawi au fost arestaţi la întoarcere din Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici