Irakul îşi va apăra suveranitatea în cazul unei incursiuni militare turce - general american

Irakul îşi va apăra suveranitatea în cazul unei incursiuni militare a Turciei în nordul ţării, operaţiune plănuită de Ankara pentru a combate rebelii kurzi, a avertizat un oficial militar american de rang înalt, citat de AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Irakul îşi va apăra suveranitatea în cazul unei incursiuni militare turce - general american

Irakul îşi va apăra suveranitatea în cazul unei incursiuni militare turce - general american

"Este important de observat că Irakul este o naţiune suverană, iar suveranitatea şi apărarea teritoriului sunt aspecte pe care le tratează cu foarte multă seriozitate", în cazul în care turcii traversează frontiera pentru a ataca rebelii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a declarat într-o conferinţă de presă generalul Carter Ham, membru al Statului Major Interarme.

El a precizat însă că nu sugerează că trupele americane din Irak vor ajuta forţele irakiene să îşi protejeze teritoriul, adăugând că Statele Unite speră să poată identifica o soluţie diplomatică cu aliatul turc.

"Dacă diplomaţia eşuează, vom fi nevoiţi să evaluăm situaţia şi să decidem la nivel politic care este modul optim de a acţiona", a adăugat Ham.

Ankara a cerut Parlamentului turc să aprobe o acţiune militară în Kurdistanul irakian, o regiune autonomă, pentru a ataca bazele separatiştilor PKK.

Declaraţiile generalului Ham survin după avertismentele similare lansate, marţi, la Londra, de vicepremierul irakian Barham Salih, potrivit cărora o eventuală incursiune a trupelor turce în nordul Irakului va avea "consecinţe grave" în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici