Irakul vrea o retragere rapidă a forţelor americane, dar nu a fost stabilit un termen limită

Autorităţile de la Bagdad au anunţat că doresc o retragere negociată rapidă şi ordonată a forţelor militare conduse de SUA din Irak, dar nu au stabilit un termen anume.

353 afișări
Imaginea articolului Irakul vrea o retragere rapidă a forţelor americane, dar nu a fost stabilit un termen limită

Sursa foto: freepik.com

Irakul doreşte o retragere negociată rapidă şi ordonată a forţelor militare conduse de SUA de pe teritoriul său, dar nu a stabilit un termen limită, a declarat premierul Mohammed Shia al-Sudani, care a descris prezenţa acestora ca fiind destabilizatoare pe fondul efectelor regionale ale războiului din Gaza, relatează Reuters.

Apelurile facţiunilor musulmane în majoritate şiite, multe dintre ele apropiate de Teheran, pentru plecarea coaliţiei conduse de SUA s-au înteţit după o serie de lovituri americane asupra grupărilor militante legate de Iran care fac parte şi din forţele de securitate oficiale ale Irakului.

Aceste lovituri, care au venit ca răspuns la zeci de atacuri cu drone şi rachete asupra forţelor americane de când Israelul şi-a lansat campania din Gaza, au generat temeri că Irakul ar putea deveni din nou un teatru de conflict regional.

"Este necesar să reorganizăm această relaţie astfel încât să nu fie o ţintă sau o justificare pentru ca vreo parte, internă sau externă, să manipuleze stabilitatea în Irak şi în regiune", a declarat Sudani pentru Reuters.

Potrivit sursei citate, o retragere a SUA ar spori probabil îngrijorarea la Washington cu privire la influenţa Iranului asupra elitei conducătoare din Irak.

Pe de altă parte, Pentagonul a declarat luni că nu intenţionează să retragă trupele americane, care se află în Irak la invitaţia guvernului Bagdad.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici